Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Pomerančová marmeláda
Kořeněná pomerančová marmeláda
Tato kořeněná marmeláda z pomerančů se hodí nejen jako sladká pomazánka na chléb, výborně bude fungovat i k dochucení sýrů!
do 30 minut
800 ml porcí
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Suroviny (800 ml porcí)
- pomeranč, ideálně jeden z nich bio kvality 1,2 kg
- želírovací cukr 500 g
- Citron 2 ks
- Hřebíček 4 ks
- Skořice 1 lžička
- kardamom 1 lžička
- čerstvý zázvor 2 cm
- whisky dle chuti 3 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Pomeranče oloupejte tak, aby na nich zbylo co nejméně bílé slupky (ale vnitřní blány klidně ponechejte).
- Bio pomeranč před loupáním ostrouhejte na hrubém struhadle, aby vám vznikly nudličky oranžové kůry, ty dejte do misky.
- Oloupané pomeranče pokrájejte na větší kousky a vyndejte z nich semínka. Pak dvě třetiny pomerančů rozmixujte nahrubo. Přelijte je do hrnce s objemem alespoň 3 l.
- Vmíchejte do nich želírovací cukr, zbylé oloupané pomeranče pokrájejte na malé kousky (cca 3x3 cm) a přidejte je také do hrnce. Z obou citronů vymačkejte šťávu a bez semínek ji dejte k pomerančům do hrnce.
- Přidejte hřebíčky a skořici. Zázvor oloupejte a nastrouhejte do směsi. Pak za stálého míchání vše přiveďte k varu a vařte cca 10-15 minut, než vám vznikne správná hustota marmelády.
- Pokud chcete, minutu před koncem varu vmíchejte whisky. Ještě horkou marmeládu plňte do sklenic, očistěte okraje, pevně uzavřete víčkem a postavte dnem nahoru. Konzervovat nemusíte, marmeláda má v sobě dostatek cukru.
Kořeněná pomerančová marmeláda; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka