Suroviny
Postup přípravy
- Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a vložte je do hrnce s osolenou vroucí vodou. Rychle přiveďte k varu a pak pomalu vařte doměkka asi 20 minut. Uvařené brambory slijte.
- Mezitím zahřejte v rendlíku máslo. Když začne pěnit a vonět, přimíchejte do něj mouku a pomalu ji osmahněte do světle žluta. Za stálého míchání přilévejte studené mléko a smetanu. Rozmíchejte dohladka a vařte na mírném ohni asi 15 minut, aby omáčka ztratila moučnou chuť. Osolte ji, přidejte nasekaný kopr a ještě minutu povařte. Podle chuti přikyselte citronovou šťávou a přislaďte.
- Mezitím si připravte vodu na ztracená vejce. Do kastrolu nalijte asi 500 ml vody, osolte ji, okyselte lžící octa a přiveďte k varu. Voda se musí vařit jen mírně – stačí, aby se čeřila. Každé vejce opatrně rozklepněte do zvláštního šálku. Lžící udělejte ve vodě vír a na malé naběračce do ní zlehka vložte vajíčko. Vír způsobí, že se bílek pěkně ovine kolem žloutku. Vařte mírným varem 2–3 minuty. Hotové vejce vyndejte děrovanou naběračkou a přendejte do teplé vody. Tak uvařte jedno po druhém. Omáčku podávejte s bramborami a vejcem, ozdobeným snítkami kopru.
- PRIMA TIP: Horkou jíšku zalévejte studeným mlékem, aby se nenadělaly žmolky. Pokud se přece jen udělají, omáčku propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem.