Najděte si recept
Na co máte chuť?

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami
Suroviny (4 porce)
- nové brambory 750 g
- Máslo 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- Mléko 250 ml
- smetana na vaření 12% 250 ml
- kopr 1 svazek
- Citron 1/2 ks
- Cukr 1 špetka
- Ocet 1 lžíce
- Vejce 4 ks
- Sůl
Postup
- Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky a vložte je do hrnce s osolenou vroucí vodou. Rychle přiveďte k varu a pak pomalu vařte doměkka asi 20 minut. Uvařené brambory slijte.
- Mezitím zahřejte v rendlíku máslo. Když začne pěnit a vonět, přimíchejte do něj mouku a pomalu ji osmahněte do světle žluta. Za stálého míchání přilévejte studené mléko a smetanu. Rozmíchejte dohladka a vařte na mírném ohni asi 15 minut, aby omáčka ztratila moučnou chuť. Osolte ji, přidejte nasekaný kopr a ještě minutu povařte. Podle chuti přikyselte citronovou šťávou a přislaďte.
- Mezitím si připravte vodu na ztracená vejce. Do kastrolu nalijte asi 500 ml vody, osolte ji, okyselte lžící octa a přiveďte k varu. Voda se musí vařit jen mírně – stačí, aby se čeřila. Každé vejce opatrně rozklepněte do zvláštního šálku. Lžící udělejte ve vodě vír a na malé naběračce do ní zlehka vložte vajíčko. Vír způsobí, že se bílek pěkně ovine kolem žloutku. Vařte mírným varem 2–3 minuty. Hotové vejce vyndejte děrovanou naběračkou a přendejte do teplé vody. Tak uvařte jedno po druhém. Omáčku podávejte s bramborami a vejcem, ozdobeným snítkami kopru.
- PRIMA TIP: Horkou jíšku zalévejte studeným mlékem, aby se nenadělaly žmolky. Pokud se přece jen udělají, omáčku propasírujte přes cedník nebo rozmixujte tyčovým mixérem.
Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami. Foto: archiv Gurmet
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).