Vývar
- zelenina (kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)) 300 g
- divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
- řapíkatý celer 50 g
- cibule 50 g
- pórek 50 g
- hladkolistá petržel 10 g
- česnek 1 stroužek
- květák 80 g
- cukrový hrášek 100 g
- libeček 50 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kudlásky
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka 70 g
- hladkolistá petržel 5 g
- muškátový oříšek (nastrouhaný) 1 špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Zeleninový vývar: Kořenovou zeleninu, cibuli a česnek oloupejte, umyjte, vložte do studené vody, osolte, opepřete, přiveďte k varu a sesbírejte vzniklou pěnu.
- Přidejte divoké koření a vařte cca 50 minut na mírném plameni.
- Vývar přeceďte a nakrájejte kořenovou zeleninu.
- Do vývaru přidejte pórek, květák, cukrový hrášek, libeček a provařte cca 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Kudlásky: V misce rozmíchejte mouku s rozšlehaným vejcem, solí, pepřem, muškátovým oříškem a nasekanou petrželí.
- Vypracujte husté těsto, z něhož lžičkou vykrajujte malé nočky a vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte cca 5 minut.
PRIMA TIP: Chcete-li výraznější chuť vývaru, restujte kořenovou zeleninu na másle. Navíc čistý vývar bez zeleniny můžete zamrazit. Využijete ho později např. do omáček nebo dalších polévek.
Do polévky doporučujeme vybírat zeleninu od osvědčených farmářů nebo si nechat poradit značkami kvality, jako je logo Klasa nacházející se na obalech. O to víc se pochutnáte.
Jarní zeleninový vývar s libečkem, křehkou zeleninou a bylinkovými kudlásky 2 Zdroj: akademiekvality.cz
Jarní zeleninový vývar s libečkem, křehkou zeleninou a bylinkovými kudlásky 2 Zdroj: akademiekvality.cz
Jarní zeleninový vývar s libečkem, křehkou zeleninou a bylinkovými kudlásky 3 Zdroj: akademiekvality.cz
Jarní zeleninový vývar s libečkem, křehkou zeleninou a bylinkovými kudlásky 3 Zdroj: akademiekvality.cz