Placky
- patizon 1 ks (1,5 kg)
- česnek 2 stroužky (10 g)
- cibule 1 ks (100 g)
- anglická slanina 100 g
- vejce 3 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- mletá červená paprika 1/2 lžičky
- majoránka 1/2 lžičky
- hladká mouka 3 vrchovaté lžíce (75 g)
- olivový olej 2 lžíce (40 ml)
Zeleninový salát
- listový salát 100 g
- rajče 2 ks
- salátová okurka 1/2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Patizon opláchněte, osušte a odřízněte stopku. Dávejte pozor při manipulaci s ním, protože je poměrně hodně tvrdý a chce to ostrý nůž. Patizon rozpulte a vydlabejte z něj semínka. Poté ho nastrouhejte nahrubo a posolte. Patizon bude pouštět vodu, a vy zatím pokračujte dál. Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi. Přebytečný tuk do placek nepoužívejte.
- Poté, co se patizon vypotil (cca 10 minut), ho přes cedník vyždímejte. Přidejte k němu orestovanou slaninu s cibulí a také vejce, sůl, pepř, červenou papriku a majoránku. Směs dobře promíchejte a postupně přisypte také mouku.
- Vznikne lehce tekuté těsto, které smažte na troše oleje do zezlátnutí. Nebo jej také můžete dát na naolejovaný pečicí papír, vytvarovat do placiček a péct na 180 °C přibližně 20 minut.
- K placičkám se skvěle hodí bramborová kaše, kterou jednoduše připravíte tak, že uvaříte nakrájené brambory (typu B) s troškou soli. Jakmile jsou měkké, slijte je a rozmixujte společně s máslem a teplým mlékem. Placičky, kaše a k tomu čerstvá zelenina v podobě jednoduchého salátku a výborný oběd je na světě.
Připravte výborné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnaté cuketové placky s jogurtovo-bylinkovým dipem