Těsto
- hladká mouka 300 g
- mořská sůl
- třtinový cukr 70 g
- máslo 200 g
- žloutek 2 ks
- voda 3 lžíce
- mouka (na pomoučení)
Náplň
- hořká čokoláda 150 g
- máslo 2 lžíce
- smetana ke šlehání 80 ml
- vejce 2 ks
- moučkový cukr 50 g
- mletá skořice 1 lžička
- kardamom (mletý) 1 lžička
- zázvor (mletý) 1 lžička
- kakao 3 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- hruška 6 ks
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, sůl a třtinový cukr, přidejte plátky studeného másla a zapracujte ho nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu a špičkami prstů rychle spojte v těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruhový plát o něco málo větší než koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte okraje vysoké zhruba 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Pokud se těsto potrhá, scelte ho jiným kouskem těsta. Korpus propíchněte na několika místech vidličkou a dejte předpéct do rozehřáté trouby na 10–15 minut.
- Mezitím do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu a rozpusťte ji s máslem a smetanou. Nechte ji lehce zchladnout.
- V jiné misce prošlehejte obě vejce, přidejte cukr, všechno koření, kakao, mouku a vše zašlehejte metličkou, je-li třeba, zřeďte směs trochou smetany. Vmíchejte vlahou čokoládu.
- Hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte je na tenké plátky. Rozložte je do tvaru vějíře na předpečené těsto a pomalu na ně rovnoměrně nalijte čokoládovou směs. Pečte zhruba 30 minut. Nechte vychladnout ve formě a až poté krájejte.
Vyzkoušejte také oblíbený strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE