Karolína Kamberská

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami

Moje hodnocení
10x

Hrušky vydrží v suchém chladném sklepě celou zimu, a tak si tento sametově hebký koláč můžete upéct, kdykoliv vás začnou přepadat chmury. Skořice a zázvor zahřívají organismus, což tomuto koláči navíc přidává zdravotní benefity.

8 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Karolína, domácí kuchařka

Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a třtinový cukr, přidejte plátky studeného másla a zapracujte ho nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu a špičkami prstů rychle spojte v těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruhový plát o něco málo větší než koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte okraje vysoké zhruba 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Pokud se těsto potrhá, scelte ho jiným kouskem těsta. Korpus propíchněte na několika místech vidličkou a dejte předpéct do rozehřáté trouby na 10–15 minut.
  3. Mezitím do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu a rozpusťte ji s máslem a smetanou. Nechte ji lehce zchladnout.
  4. V jiné misce prošlehejte obě vejce, přidejte cukr, všechno koření, kakao, mouku a vše zašlehejte metličkou, je-li třeba, zřeďte směs trochou smetany. Vmíchejte vlahou čokoládu.
  5. Hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte je na tenké plátky. Rozložte je do tvaru vějíře na předpečené těsto a pomalu na ně rovnoměrně nalijte čokoládovou směs. Pečte zhruba 30 minut. Nechte vychladnout ve formě a až poté krájejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 

Přečtěte si také

Recepty