návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami

Hodnoceno: 0x
8–10 porcí
do 1,5 hodiny
Kořeněný čokoládový koláč s hruškami
Autor: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň Kořeněný čokoládový koláč s hruškami
Hrušky vydrží v suchém chladném sklepě celou zimu, a tak si tento sametově hebký koláč můžete upéct, kdykoliv vás začnou přepadat chmury. Skořice a zázvor zahřívají organismus, což tomuto koláči navíc přidává zdravotní benefity.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Postup

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a třtinový cukr, přidejte plátky studeného másla a zapracujte ho nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu a špičkami prstů rychle spojte v těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruhový plát o něco málo větší než koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte okraje vysoké zhruba 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Pokud se těsto potrhá, scelte ho jiným kouskem těsta. Korpus propíchněte na několika místech vidličkou a dejte předpéct do rozehřáté trouby na 10–15 minut.
  3. Mezitím do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu a rozpusťte ji s máslem a smetanou. Nechte ji lehce zchladnout.
  4. V jiné misce prošlehejte obě vejce, přidejte cukr, všechno koření, kakao, mouku a vše zašlehejte metličkou, je-li třeba, zřeďte směs trochou smetany. Vmíchejte vlahou čokoládu.
  5. Hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte je na tenké plátky. Rozložte je do tvaru vějíře na předpečené těsto a pomalu na ně rovnoměrně nalijte čokoládovou směs. Pečte zhruba 30 minut. Nechte vychladnout ve formě a až poté krájejte.

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami  Foto: Kořeněný čokoládový koláč s hruškami; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.