Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kořeněný čokoládový koláč s hruškami
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Suroviny (8–10 porcí)
Těsto:
- hladká špaldová mouka 300 g
- špetka mořské soli
- třtinový cukr 70 g
- Máslo 200 g
- Žloutek 2 ks
- studená voda 3 lžíce
- mouka na pomoučení
Náplň:
- hořká čokoláda (50 % kakaa) 150 g
- Máslo 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 80 ml
- velká vejce 2 ks
- cukr moučka 50 g
- mletá skořice 1 lžička
- mletý kardamom 1 lžička
- mletý zázvor 1 lžička
- kakao holandského typu 3 lžíce
- špaldová hladká mouka 1 lžíce
- zralé pevné hrušky 6 ks
Postup
- V míse smíchejte mouku, sůl a třtinový cukr, přidejte plátky studeného másla a zapracujte ho nožem. Když máte hrubou strukturu drobenky, přidejte žloutky, vodu a špičkami prstů rychle spojte v těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na kruhový plát o něco málo větší než koláčová forma. Přeneste ho do formy a vytvarujte okraje vysoké zhruba 3 cm, aby se do nich vešla náplň. Pokud se těsto potrhá, scelte ho jiným kouskem těsta. Korpus propíchněte na několika místech vidličkou a dejte předpéct do rozehřáté trouby na 10–15 minut.
- Mezitím do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu a rozpusťte ji s máslem a smetanou. Nechte ji lehce zchladnout.
- V jiné misce prošlehejte obě vejce, přidejte cukr, všechno koření, kakao, mouku a vše zašlehejte metličkou, je-li třeba, zřeďte směs trochou smetany. Vmíchejte vlahou čokoládu.
- Hrušky oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte jádřince a pokrájejte je na tenké plátky. Rozložte je do tvaru vějíře na předpečené těsto a pomalu na ně rovnoměrně nalijte čokoládovou směs. Pečte zhruba 30 minut. Nechte vychladnout ve formě a až poté krájejte.
Kořeněný čokoládový koláč s hruškami; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň
Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ
Karolína Kamberská
Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.
V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.
Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.
Kniha vychází začátkem listopadu 2016.