Suroviny
- česnek asi 1 palice
- olivový olej
- drůbeží vývar 1 litr
- uzená paprika (pálivá i sladká) podle chuti
- chléb (starší) 4 krajíce
- vejce 4 ks
Postup přípravy
- Česnek oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Osmažte ho na větším množství olivového oleje, aby zezlátl, ale nespalte ho. Zalijte horkým vývarem a přidejte asi 1 lžíci uzené papriky.
- Stranou si dejte vařit vodu a až bude vřít, opatrně do ní po jednom nechte sklouznout rozklepnuté vejce z naběračky. Povařte (pošírujte), jen aby bílek zpevnil, ale žloutek zůstal tekutý. Vejce vyndejte děrovanou naběračkou.
- Chléb osmažte dozlatova buď na troše oleje, nebo nasucho opečte v troubě nebo topinkovači. Na dno každého talíře dejte krajíc chleba, zalijte ho opaprikovaným vývarem s česnekem a pak opatrně do každého talíře vložte pošírované vejce.
- Polévku ihned podávejte. Každý si na talíři lžící rozšťouchne vejce, které se v horké polévce dovaří. Chléb v polévce změkne a dá se pak jíst lžící dohromady s polévkou.