Suroviny
- brambory (varný typ B) 500 g
- pórek 1 ks
- cibule 2 ks
- jablka (menší ) 2 ks
- sýr raclette 200 g
- máslo 2 lžíce
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1/4 lžičky
- listové těsto 750 g
- vejce 1 ks
- máslo (na vymazání formy)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory ve slupce uvařte den předem v neosolené vodě doměkka. Slijte je a nechte ve slupce vychladnout.
- Druhý den brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky do velké mísy. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky. Jablka rozpulte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte nahrubo.
- V pánvi rozehřejte máslo a opečte v něm cibuli dosklovita. Přidejte pórek a za občasného míchání ho nechte změknout. Přesypte k bramborám, přidejte jablka, sýr, muškátový oříšek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem. Těsto rozválejte na pečicím papíře nebo zlehka pomoučené ploše na plát silný 3 mm. Je dobré ho rozvalovat na dlouhý obdélník široký o něco více, než je připravená forma, a dlouhý alespoň dvakrát tak. Vyválené těsto rozdělte na půl tak, aby vznikly dva čtverce – jeden menší a jeden větší. Větší vložte do připravené formy, odřízněte těsto přesahující 2 cm nad okraj a dno propíchejte vidličkou. Naplňte ho jablečno-bramborovou směsí, zakryjte druhým čtvercem těsta a dobře k sobě přitiskněte okraje. Vejce prošlehejte vidličkou, potřete jím povrch koláče a lehce ho propíchejte vidličkou. Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Listové těsto můžete nahradit domácím křehkým těstem – 250 g hladké mouky (případně 150 g hladké špaldové a 100 g hladké pšeničné) zlehka osolte a promíchejte s kostičkami 150 g studeného másla. Jakmile se kousky másla obalí moukou, rychle prohněťte na hladké těsto, pokud se nespojuje, přidejte 1–2 lžíce studené vody. Zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice. Pak vyválejte na lehce pomoučené ploše.