Markéta a František Lorencovi

Bramborový koláč Cholera se sýrem a jablky

Moje hodnocení
10x

Tento slaný koláč prý vznikl v části kantonu Wallis (na jihu Švýcarska) v časech epidemie cholery. Lidé nevycházeli z domu, a museli si tak vystačit se zásobami ve spíži a úrodou ze zahrádky. Uplynulé měsíce ukázaly, že takový recept využijeme i dnes.

1 porce
90 minut
švýcarská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory ve slupce uvařte den předem v neosolené vodě doměkka. Slijte je a nechte ve slupce vychladnout.
  2. Druhý den brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky do velké mísy. Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky. Jablka rozpulte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Sýr nastrouhejte nahrubo.
  3. V pánvi rozehřejte máslo a opečte v něm cibuli dosklovita. Přidejte pórek a za občasného míchání ho nechte změknout. Přesypte k bramborám, přidejte jablka, sýr, muškátový oříšek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem. Těsto rozválejte na pečicím papíře nebo zlehka pomoučené ploše na plát silný 3 mm. Je dobré ho rozvalovat na dlouhý obdélník široký o něco více, než je připravená forma, a dlouhý alespoň dvakrát tak. Vyválené těsto rozdělte na půl tak, aby vznikly dva čtverce – jeden menší a jeden větší. Větší vložte do připravené formy, odřízněte těsto přesahující 2 cm nad okraj a dno propíchejte vidličkou. Naplňte ho jablečno-bramborovou směsí, zakryjte druhým čtvercem těsta a dobře k sobě přitiskněte okraje. Vejce prošlehejte vidličkou, potřete jím povrch koláče a lehce ho propíchejte vidličkou. Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Listové těsto můžete nahradit domácím křehkým těstem – 250 g hladké mouky (případně 150 g hladké špaldové a 100 g hladké pšeničné) zlehka osolte a promíchejte s kostičkami 150 g studeného másla. Jakmile se kousky másla obalí moukou, rychle prohněťte na hladké těsto, pokud se nespojuje, přidejte 1–2 lžíce studené vody. Zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice. Pak vyválejte na lehce pomoučené ploše.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta a František Lorencovi

Neplecha na plechu e-shop Markéta a František Lorencovi

Volné pokračování deníku z cest blogerů Neplecha na plechu představuje 112 receptů se spoustou zajímavostí a příběhů. Ochutnáte tak osm světových kuchyní a nasajete místní atmosféru. Manželé Lorencovi milují cestování a vaření a své dvě vášně spojili v jednu, když se při prozkoumávání světa učili od původních obyvatel jejich rodinné recepty a lokální specialisty. Abyste si je mohli uvařit i v našich podmínkách, upravili je podle tuzemských surovin a našich chutí. Pojďte s nimi navštívit severská bistra, ostrov Madeiru, Japonsko i kočovné kmeny střední Asie, severní Německo, Švýcarsko i Jižní Tyrolsko.

eshop.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty