Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bezlepková ořechová bábovka
Suroviny (6–8 porcí)
- Žloutek 5 ks
- Cukr 20 dkg
- Máslo 20 dkg
- mleté ořechy 15 dkg
- pohanková mouka 35 dkg
- Mléko 250 ml
- prášek do pěciva 1/2 sáčku
- sníh z 5 bílků
Postup
- Vymažte a vysypejte formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.
- Nejdříve utřete žloutky s cukrem a posléze i změklým máslem. Potom přidejte opatrně mléko a namleté ořechy.
- Do jiné misky prosypte mouku s práškem do pečiva. Smíchejte v jedno těsto.
- Na závěr ušlehejte sníh z bílků a opatrně ho vetřete ke zbylým ingrediencím. Nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi hodinu (opatrně zkuste špejlí, když ji vytáhnete suchou, máte hotovo, jestliže na ní ještě ulpívají zbytky těsta, pečte ještě chvíli).
- Bábovku vyklopte z formy a nechte dochladnout na mřížce.
Bezlepková ořechová bábovka, foto: Vylízaný talíř
Vylízaný talíř
Terezie chce na svém blogu www.vylizanytalir.cz ukázat, že hranice mezi zdravým a geniálně chutným jídlem neexistuje a že i hard core foodies si přijdou na své a zároveň budou jíst zdravě a cítit se o poznání lépe. Život v New Yorku ji nakazil používáním všech možných superfoods, ořechů, semínek, vhodnou kombinací zeleniny a hlavně vařením z kvalitních, opravdových, lokálních potravin.
Díky dlouhodobým zdravotním potížím má poměrně rozsáhlé znalosti o tom, jak správným jídlem svému tělu pomoci, aby fungovalo lépe, bez bolestí a omezení. Svoje recepty se snaží koncipovat tak, aby byly pokud možno časově nenáročné a zvládli jste je při klasické rodinné a pracovní honičce. Jejím cílem je především ukázat, že na bezlepkové dietě a "zdravém životním stylu" není nic děsivého, není to ortel smrti pod taktovkou mdlých a suchých pokrmů a že nemusíte rezignovat na dobrou paštičku a pořádně propečenou flákotu. Není ani nutriční specialistka ani kuchařka ani novinářka. Jídlo ji prostě jenom baví, a pokud bude vás bavit si o něm číst, bude to pro ni tou největší odměnou..