Játrové knedlíčky
- máslo 30 g
- vepřová játra 100 g
Head
- petržel 1
Játrové knedlíčky
- vejce 1
Head
- řapíkatý celer 1
- pórek 15 cm
Játrové knedlíčky
Head
- zeleninový vývar 1.5 l
- libeček
- petržel
- krátké nudle 100 g
Postup přípravy
- Očistíme, nastrouháme a nakrájíme veškerou zeleninu. Do hrnce dáme zpěnit máslo a osmažíme na něm nastrouhanou zeleninu tak, aby mírně změkla, ale zachovala si křupavost. Lehce osmaženou zeleninu zalijeme 1,5 l teplého zeleninového vývaru a vaříme asi 10 minut, pak přidáme mražený hrášek. Až se polévka začne vařit, přidáme knedlíčky, které za pět minut vyplavou na povrch, což je znamení, že jsou hotové. Polévku ochutnáme a podle potřeby dochutíme.
- Na játrové knedlíčky játra odblaníme a najemno umeleme či rozmixujeme. Změklé máslo utřeme s vejcem, játry, ochutíme solí, pepřem a česnekem. Přisypeme jemně mletou strouhanku tak, aby ze směsi šly tvarovat knedlíčky. Z játrové směsi tvarujeme malé knedlíčky, které můžeme doplnit jemně nasekanou pažitkou nebo petrželkou, a dáme je zatím stranou.