Omáčka bearnaise
- žloutek 4
Bramboro-batátové pyré
- máslo 50 g
Omáčka bearnaise
- ocet 2 PL
Svíčková wellington
Postup přípravy
- Svíčková Wellington: Panenku si nejlépe den předem naložíme do směsi soli, pepře, oleje a petržele. Maso orestujeme zprudka na pánvi asi minutu z každé strany, aby se zatáhlo. Spaříme si listy medvědího česneku. Na stůl si vyložíme potravinářskou fólii, na kterou klademe plátky slaniny, překryjeme nasekaným spařeným medvědím česnekem a vše zabalíme a dáme na půl hodiny do lednice. Poté zabalíme do listového těsta a pomažeme žloutkem. Na horní straně vidličkou uděláme otvory, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo. Dáme péct zhruba na půl hodiny do trouby, podle toho jak moc chceme mít maso propečené.
- Bramboro-batátové pyré: Brambory a batáty oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme na 20 minut vařit do osolené vody. Po uvaření scedíme, přidáme mléko a máslo a pomocí mixéru vytvoříme hutné pyré, které ozdobíme nasekanou pažitkou.
- Omáčka Bearnaise: V horké vodní lázni vyšleháme vlažný vývar, máslo a žloutky. Jakmile směs začne houstnout a vytvoří pěnu, za stálého míchání přilijeme ocet a bílé víno. Na závěr přidáme estragon.
- Máslová zelenina: Z cukety a mrkve si nakrájíme zeleninu na julienne a orestujeme ji na pánvi na rozpuštěném másle asi pět minut jen do křupava, nedusíme. Ke konci zakápneme worcesterovou omáčkou a posypeme černým sezamem.