Karlovarský knedlík
- žemle 250 g
Head
- slanina 25 g
- vepřové sádlo 2 PL
- mrkev 6
Karlovarský knedlík
- hrubá mouka 100 g
Head
- petržel 2
- cibule 2
- voda 350 ml
- pepř 8
- nové koření 2
- bobkový list 2
- citron 1/2
- hladká mouka 2 PL
- smetana na vaření 1
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso omyjeme, prošpikujeme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme. Maso osmahneme na tuku, na stejném tuku pak osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu. Přidáme maso, vodu, koření a citron, zavřeme do tlakového hrnce a necháme vařit 2 až 3 hodiny. Po uvaření se vyndá citron, koření a maso. Omáčku rozmixujeme, přidáme smetanu s moukou a necháme 20 minut vařit. Podáváme s karlovarským knedlíkem, plátkem citronu, brusinkami a šlehačkou.
- Karlovarský knedlík: Housku nakrájíme na kostičky, přidáme žloutky, nasekanou petrželku, mouku, mléko, osolíme, přidáme muškátový květ a necháme 10 minut odležet, poté přidáme vyšlehaný sníh. Hmotu vytvarujeme do úhledné šišky, zabalíme do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie a vaříme 20 minut.