Na servis
Na ryby
Na salát
- česnek asi 4 kus
Na ryby
- ocet 50 ml
Na dip
Na ryby
- citron 1 ks
Postup přípravy
- Zeleninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky a každý druh zvlášť, prudce opečeme na oleji. Mírně osolíme, opepříme. Osušíme a dáme stranou. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme podrcené stroužky česneku, rajčata, bobkový list, sůl, pepř a cukr dle chuti. Povaříme a zredukujeme. Nakonec do základu přidáme zeleninu a jemně nasekanou petrželku a celé jídlo necháme odležet.
- Na ryby rozdělíme filety na menší kousky, mírně osolíme a na polovině oleje krátce opečeme, nemělo by to zabrat více jak 90 vteřin. Poté je dáme stranou do větší nádoby (aby byly pouze v jedné vrstvě. Do pánve dáme zbytek oleje, přidáme na kousky nakrájenou šalotku, plátky mrkve a 2 minuty restujeme, doplníme podrcený koriandr, bílý pepř, tymián, tenké plátky citronu, bobkový list, podrcený česnek, chilli a rychle prohodíme. Přilijeme vodu, ocet a 2 minuty jemně povaříme. Poté touto směsí zalijeme rybu, necháme vychladit a v lednici odležet alespoň 4 hodiny.
- Na česnekový dip ve 200 ml rostlinného oleje necháme smažit česnek, ať chytne zlatavou barvu, dáme vychladnout. Vejce, 100 ml oleje, kurkumu a pečené stroužky česneku dáme do úzké vysoké nádoby. Necháme vše chvíli stát, aby suroviny získaly zhruba stejnou teplotu, majonéza se pak nesrazí. Poté do nádoby ponoříme tyčový mixér a zapneme jej na minimální otáčky. Pomalu přiléváme olej a mixujeme, dokud nebude všechen olej zapracován. Jakmile dip získá krémovou konzistenci (jako majonéza) přidáme sůl, decentně citronovou šťávu a med dle chuti. Necháme vychladit. Salát rozdělíme na talíře, přidáme kousky odpočaté ryby, ozdobíme dipem, bylinkami a podáváme s opečeným žitným chlebem a výhonky bylinek.