Postup přípravy
Ingredience na těsto promícháme nejlépe ručně a poté podle potřeby přidáváme studenou vodu. Těsto připravujeme dvě hodiny předem, musí se nechat vychladit.
Z cukru a másla připravíme karamel, do něhož vložíme nakrájená jablka, opečeme a přikryjeme těstem, poté celý koláč vložíme na 40 minut do trouby zapnuté na 180 stupňů. Po upečení koláč převrátíme a vyklopíme. Dozdobíme smetanou a zmrzlinou.
Vanilková zmrzlina: Polovinu množství smetany zahřejeme k bodu varu spolu s cukrem a rozkrojeným vanilkovým luskem. V druhé polovině rozmícháme žloutky a přimícháme k uvařené části smetany a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Při teplotě 60°C začne zmrzlina houstnout, je hotová, když na ponořené lžíci z druhé strany vytváří film. Poté vychladíme a studenou dáme do zmrzlinovače, kde necháme mrazit cca 45 – 60 minut.