Višňová omáčka
- višně 700 g
Kachní prsa
- tymián 1 ks
Višňová omáčka
- vývar None
Postup přípravy
Kachní prsa omyjeme, osušíme a položíme je kůži nahoru. Na vrchní straně s kůží vytvoříme ostrým nožem po celé délce zářezy asi 0,5 cm od sebe. Otočíme je a nařežeme je stejně i napříč na jemnou mřížku. Kůže tak bude křupavá, zlatá a vypeče se z ní tuk.
Maso po obou stranách osolíme, opepříme a posypeme jemně nasekanými bylinkami. Přimáčkněme je k masu a prsa položíme kůží na studenou pánev bez tuku. Zapněme vařič na plný výkon a opékáme 8-10 minut tak, aby kůže zezlátla a vypekl se tuk. Pokud se začne vypečené sádlo v pánvi připalovat, ztlumíme oheň. Troubu si předehřejeme na 170°C.
Prsa otočíme a opékáme další 2-3 minuty. Do masa nepícháme, na otáčení použijeme pinzetu nebo obracečku. Potom ho přendáme do pekáčku kůží nahoru a dopečeme 8-10 minut v troubě tak, aby maso zůstalo šťavnaté a nevysušené.
Višňová omáčka: Okapané višně zalijeme v hrnci portským vínem a třemi lžícemi kompotové šťávy. Zvolna tekutinu zredukujeme asi na polovinu. Redukci ochutíme a vmícháme máslo nebo přepuštěné máslo ghí, rozmixujeme do hladké konzistence.
Bramborový fondán: Brambory oškrábeme a jejich strany seřízneme tak, aby se daly položit do pánve a byly všechny zhruba stejně vysoké. V pánvi rozpustím máslo a na středním plamení opečeme brambory do zlatohněda (asi 10 minut z každé strany). Přihodíme stroužky česneku, které neloupeme, jen je plochou nože rozmáčkneme a do pánve přidáme i pár snítek tymiánu. Zalijeme ciderem tak, aby brambory byly ponořené asi do dvou třetin. Osolíme a na mírném plamení necháme bez poklice probublávat. Po 20 minutách brambory otočíme a necháme dalších 20 minut bublat, až se téměř veškery cider odpaří a na dně pánve zbyde jen hustá omáčka z másla a cideru. Pokud by brambory ještě nebyly hotové, přilijeme další cider.