Pečená husa
- husa 1 ks
Bramborové knedlíky
- vejce 2 ks
Pečená husa
- sádlo 1 lžíce
- černé pivo 1 ks
- pepř
Postup přípravy
- Husu si očistíme, osolíme, opepříme, okmínujeme. Jako nádivku použijeme najemno nakrájená jablka smíchaná se skořicí. Takto připravenou husu nebo kachnu dáme na pekáč a pozvolna pečeme asi 2,5 hodiny při 170°C. Během pečení husu podléváme černým pivem a na závěr při dopékání zvýšíme teplotu na 220 až 230°C. Husu během pečení pozvolná potíráme medem, který rozpustíme v černém pivu.
- Během pečení husy si připravíme zelí. Hlávky očistíme, nakrouháme, do hrnce dáme tři deci vody a přivedeme k varu. Přidáme nakrouhané zelí a během dušení dochucujeme solí, pepřem, kmínem a octem. Zelí necháme změknout a vodu vyvřít. Na pánvi rozehřejeme sádlo s máslem, dáme najemno nakrájenou cibuli, dozlatova orestujeme a přidáme do hrnce se zelím. Ke konci prudce restujeme asi deset minut.
- Dále si připravíme knedlíky. Uvařené a vystydlé brambory si nastrouháme najemno, do mísy přidáme dvě vejce, krupici, hladkou mouku, sůl a uhněteme vláčné těsto. Vytvoříme válečky a uvaříme je asi za dvacet minut.