Suroviny
- králičí stehno 4
- mrkev 150 g
- cibule 100 g
- špek 40 g
- máslo 30 g
- kuřecí vývar 800 ml
- smetana 100 ml
- bílé víno 100 ml
- řapíkatý celer 1 stonek
- rozmarýn větvička
- pórek
- slunečnicový olej 5 PL
- jíška 2 PL
- dijonská hořčice 2 PL
- zakysaná smetana 2 PL
- bílý pepř
- sůl
Karlovarský knedlík
- rohlík 6
- vejce 2
- hrubá mouka 100 g
- mléko 200 ml
- muškátový květ
- petržel
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev, celer a dobře omytý pórek nakrájíme na menší kousky. Špek nebo slaninu nakrájíme podélně na hranolky 0,6 × 3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku. Do jednotlivých porcí králíka prořízneme tenkým nožem otvory velikosti hranolků špeku nebo slaniny a tyto otvory jimi naplníme. Maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme.
- V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme olej a porce králíka opečeme z obou stran dozlatova. Maso vyndáme z kastrolu a dáme stranou na talíř. Oheň stáhneme na polovinu a do kastrolu přidáme nakrájenou zeleninu. Restujeme za častého míchání 3–4 minuty. Poté přilijeme bílé víno, zamícháme a necháme ho zcela odvařit.
- Opečené maso vrátíme do kastrolu, přidáme snítku rozmarýnu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a stáhneme oheň na minimum. Na mírném ohni dusíme 50 minut doměkka. Měkké maso opatrně vyjmeme z kastrolu.
- Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého kastrolu, ale pozor, zeleninu nevymačkáváme. Omáčku můžeme případně o třetinu svařit, aby její chuť byla silnější. Do omáčky vmícháme jíšku a vaříme na mírném ohni 12 minut. Dochutíme solí a pepřem, přidáme dijonskou hořčici, smetanu a zakysanou smetanu.
- Omáčku promícháme a během 1 minuty provaříme. Stáhneme z ohně a postupně vmícháme na kostičky nakrájené chlazené máslo. Králíka vrátíme do hotové omáčky, aby se prohřál.
Karlovarský knedlík
- Rohlíky nakrájíme na kostičky. Promícháme je se žloutky, mlékem, moukou a nasekanou petrželkou. Směs osolíme, přidáme špetku muškátového květu a pepře a necháme chvíli odležet.
- Ušleháme pevný sníh z bílků, vmícháme jej opatrně do těsta a vytvarujeme z něj šišku. Knedlík vložíme do vroucí vody a vaříme na mírném plamení asi 20 minut.
Autor receptu: Jiří Běhal