Suroviny
- kachní prsa 5 -
- brambory 1 kg
- smetana 500 ml
- parmezán 125 g
- česnek 1 -
- červená cibule 5 -
- máslo - -
- tymián - -
- vinný ocet 1-2 PL
- cukr 2-3 PL
- červené víno - -
- sůl - -
- pepř - -
Postup přípravy
- Kůži na prsíčkách nařežeme do mřížky. Nasolíme a opepříme. Pečeme na pánvi nejprve kůží dolu cca 5 minut, pak obrátíme a pokračujeme dalších pět minut. Poté dáme maso dotáhnout do trouby na cca 8 minut na 180 ˚C, dle preference. Maso se má podávat vevnitř růžové.
- Brambory: Smetanu zredukujeme na 2/3, přidám 125 g parmezánu, tymián, dosolíme a opepříme, prolisujeme česnek, přidáme brambory nakrájené na tenké plátky a zapékáme hodinu na 150˚C.
- Cibulová marmeláda: 5 červených cibulí lehce osmahneme na másle, přidáme tymián, sůl a pepř, pak vinný ocet lžíci dvě. Nechám odpařit tekutiny. Přidáme 2–3 lžíce cukru, necháme zkaramelizovat. Zalijeme červeným vínem a likérem Banyuls. Mícháme a dusíme, případně doléváme alkohol.