Na omáčku
- vývar 300 ml
Head
Na zeleninové ragú
- kukuřice 125 g
Na omáčku
- máslo 1 lžíce
Head
- rozmarýn
- batát 500 g
- brambory 1
- smetana ke šlehání 80-100 ml
- máslo 1 lžíce
- petržel
Postup přípravy
- Omytou řepu uvařte nebo upečte ve slupce doměkka. Batáty a bramboru oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě a sceďte. Mezitím si nasekejte bylinky a připravte maso.
- Rozmixujte přímo v hrnci batáty a brambory tyčovým mixérem. Potom přilijte smetanu, přidejte kousek másla a mixujte na hladké pyré. Dochuťte solí a lžičkou jemně nasekaných čerstvých bylinek. Krém uchovejte v teple.
- Očištěná kachní prsa položte kůží nahoru a nožem vytvořte jemnou mřížku. Po obou stranách osolte, opepřete a posypte jemně nasekanými bylinkami. Přimáčkněte je k masu a prsa položte kůží na studenou pánev bez tuku. Zapněte vařič na plný výkon a opékejte 8–10 minut tak, aby kůže zezlátla a vypekl se tuk. Prsa otočte a opékejte další 2–3 minuty. Dejte do pekáčku kůží nahoru a dopečte 8–10 minut v troubě předehřátí na 170°C. Upečená prsa vyjměte z trouby a nechte ještě zhruba 10 minut odpočívat.
- Omáčka na zeleninové ragú: Na prudším ohni svařte vývar s octem a medem, dokud se šťáva nezredukuje a přiměřeně nezhoustne. Stranou z ohně vmícháme máslo, aby byla omáčka hladká a lesklá.
- Oloupejte zchladlou řepu a nakrájejte ji na kostičky. Kukuřičky podélně rozpulte, fazolkám odkrojte špičky a přepulte je. Zeleninu orestujte několik minut na olivovém oleji. Vlijte víno a nechte ho odpařit. Přidejte cukrový́ hrášek, řepu a prohřejte. Vmíchejte kousek másla a osolte.