Suroviny
- hovězí zadní 1.5 kg
- olej 4 lžíce
- celer
- mrkev 4
- petržel 2
- cibule 2
- česnek 2
- bobkový list 1
- pepř několik kuliček
- koření nového několik kuliček
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- protlak 2 lžíce
- víno 1 l
- vývar 700 ml
- máslo 4 lžíce
- cukr 1 lžíce
- petržel 1 lžíce
- brambory 1.5 kg
- slanina
- jarní cibulka
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Očistěné a omyté maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme v hrnci na rozpáleném oleji. Maso se zatáhne a zhnědne. V tu chvíli ho vyndáme, do hrnce nasypeme nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu a opečeme ji dozlatova. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, také osmahneme. Přidáme koření, tymián a rozmarýn, vlijeme rajčatový protlak. Několik minut směs mícháme. Zalijeme vínem, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a necháme probublávat asi půl hodiny. Poté do hrnce vložíme hovězí líčka a zalijeme je vývarem. Dusíme cca 2 hodiny. Pak maso vyndáme a omáčku přecedíme. Omáčku lze podle chuti trochu přisladit, případně osolit. Na závěr vmícháme do omáčky 2 lžíce másla.
- Šťouchané brambory: Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Mezitím na másle orestujeme cibulku spolu se slaninou. Brambory slejeme, rozšťoucháme a přidáme máslo a orestovanou slaninu s cibulí, promícháme.