Rybí kari
- šalotka 500 g
Gutti vankaya
- čočka mung 2 PL
- zázvorová česneková pasta 2 PL
Rybí kari
Postup přípravy
- Lilky necháme odmočit ve vodě. Nařízneme je na čtvrtiny, pozor – kraje zůstávají. Všechny naříznuté lilky necháme ve vodě se solí (důležité pro zmírnění hořkosti zeleniny). Vezmeme si pánev, mírně ji na plotně zahřejeme (příprava pro suché opražení), přidáme arašídy, opražíme je a potom přidáme kokosové kousky, indický kmín, koriandr, skořici, cizrnu a mung dal, všechno orestujeme. Ujistíme se, že smažíme na středním plameni, aby se jídlo nespálilo. Vše rozmixujeme společně se třemi cibulemi, abychom vytvořili hustou omáčku (masalu). Teď vezmeme rozříznuté lilky a všechny je naplníme touto zeleninovou masalou a kořením. Masalu, která zbude, si dáme na stranu do misky. Vezmeme si pánvičku a nalijeme přiměřené množství oleje (3 lžíce) a všechny naplněné lilky restujeme na mírném plameni a pod pokličkou cca 20 minut. Tvrdost lilku můžeme zkoušet kovovou tyčkou na pečení nebo jednoduše vidličkou (ale opatrně, lilky jsou už naříznuté, tak aby se nám nerozpadly). Na konec přidáme zbytek masaly, kterou jsme si předtím dali stranou, a povaříme společně s lilky 2 minuty pod pokličkou. Vše je uvařeno, až zaznamenáme olej na povrchu. Zdobíme koriandrem, podáváme s rýží nebo indickým chlebem. Jídlo se může kombinovat i s typicky českými brambory nebo bramborovou kaší.
- Rybí kari: Nejdříve si nasekáme na kousíčky šalotky a dáme stranou. Nachystáme si umytou rybu, kterou si naložíme do vody s kurkumou – dáme stranou. Vezmeme si větší pánev, rozehřejeme dvě velké lžíce kokosového oleje. Až bude olej rozehřátý, přidáme hořčičná semínka (černá), indický kmín a zázvorovou česnekovou pastu – povaříme a přidáme šalotku. Až bude šalotka zkaramelizovaná, přidáme nasekaná rajčata, kurkumu, koriandr a rybí masalu – vaříme do doby, než budou rajčata uvařená. Rybu dáme do pánve společně s tamarindem (5 g), kokosovým mlékem a přidáme trochu vody, necháme vařit. Po 10 minutách přidáme garam masalu a sůl – znovu necháme vařit 10 minut a hlídáme, až se olej ukáže na povrchu. Masala je hotová. Na konec můžeme přidat čerstvý koriandr. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem.