Suroviny
- špenát 250 g
- vejce 4
- polohrubá mouka 440 g
- slunečnicový olej 170 g
- cukr krystal 200 g
- vanilkový cukr
- kypřicí prášek do pečiva
Krém
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 200 g
- limetka
- moučkový cukr
Postup
- Nachystáme formu o průměru 22 cm a dno vyložíme pečicím papírem. S předstihem zapneme troubu na 165 °C a necháme ji předehřát. Špenát rozmixujeme s olejem (pokud je omytý a již suchý, přidáme lžíci vody; pokud je čerstvě omytý, vodu nepřidáváme).
- Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme sníh. Druhou polovinu cukru a vanilkový cukr vyšleháme se žloutky do pěny. Do vyšlehaných žloutků vmícháme špenátovou kaši a postupně přimícháme i sníh z bílků. Nakonec vmícháme prosátou mouku a smícháme s kypřicím práškem.
- Těsto vylijeme do formy a dáme péct na 30–40 minut (zkoušíme špejlí). Upečený a trochu zchladlý korpus od stěn formy odřízneme nožem, vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout.
- Svaříme cukr s limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou. Korpus rozdrobíme. Vrchní plát rozdrobíme, dáme stranou. Ostatní pláty necháme vychladnout.
- Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku. Mascarpone smícháme s limetkovým rozvarem přidáme šlehačku, dochutíme rozvaru necháme na krém.
- Krém potřeme pláty dortu a na konec celý dort. Zdobíme ho rozdrobeným těstem a fondánovým obrázkem vydry.
Autor receptu: Šárka Junková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!