Kachní prsa
- kachní prsa (s kůží) 2
- rozmarýn 4 snítky
- máslo 20 g
- sůl
- pepř
Batátovo-špenátové pyré
- batáty 2
- smetana na vaření 400 ml
- šalotka 2
- baby špenát
- máslo 50 g
- sůl
- pepř
Pomerančová omáčka
- pomerančová šťáva 200 ml
- cukr 1 PL
- med 1 PL
- voda 3 PL
- máslo 100 g
Postup
- Nejprve si očistíme a oloupeme batáty a šalotku, obojí nakrájíme na kostičky a společně na másle orestujeme. Po chvíli podlijeme vodou, dochutíme solí, pepřem a necháme vařit.
- Mezitím si očistíme kachní prsa a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme ale pozor, abychom nenařízli i maso. Děláme to proto, aby se přes kůži dostala teplota i k masu a kůže se zbavila při opékání přebytečného tuku. Když už jsou batáty téměř uvařené doměkka, přidáme k nim smetanu a ještě vaříme. Prsa z obou stran osolíme, opepříme a položíme kůží dolů na studenou pánev.
- Poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme rozmarýn a ze všech stran důkladně opečeme, poté přidáme máslo a prsa jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty rozmixujeme se spařeným baby špenátem na jemné pyré.
- Opečená prsa přendáme na menší pekáček. Dáme péct na 5 minut do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Kachní prsa po 5 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme je na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servírujeme.
- Omáčku vyrobíme následovně: Do pánve či kastrůlku dáme vodu, med a cukr a za stálého míchání a zahřívání vytvoříme řídký karamel. Přidáme pomerančovou šťávu.
- Zredukujeme zhruba na 1/3 množství. Postupně vmícháme plátky másla – výsledkem bude výborná jemná pomerančová omáčka.
Autor receptu: Lenka Kelemenová