Suroviny
- cibule 1 kg
- máslo 80 g
- hovězí vývar 1,3 l
- hladká mouka 2 PL
- bobkový list 1
- tymián 2 snítky
- petrželka 2 stonky
- sůl
- pepř
Postup
- Cibuli oloupeme, překrojíme a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme cibuli. Pomalu restujeme cca 15 minut, občas promícháme. Pak přiklopíme pokličkou a necháme cca 10 minut dusit. Následně pokličku odklopíme a necháme cibuli pomalu zkaramelizovat cca 30 min úplně dohněda.
- Zkaramelizovanou cibuli zaprášíme moukou, přidáme bylinky, zamícháme a přilijeme vývar. Ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhneme na střední plamen a vaříme s částečně odkrytou pokličkou dalších 30 minut.
- Po dovaření si odebereme trochu samotné cibule na ozdobu a zbytek polévky rozmixujeme. Podáváme s bagetkou, kterou zapečeme v troubě se sýrem.
Autor receptu: Veronika Kolínková