Postup
Domácí housky
- Nejdříve si připravíme kvásek. V plecháčku ohřejeme mléko. 100 ml mléka si odlijeme do misky, přisypeme sušené droždí a 1 lžičku cukru. Vše dobře rozmícháme a necháme 10 minut stát. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, sůl, máslo, zbylých 200 ml teplého mléka a nakonec i kvásek.
- Vše propracujeme a následně prohněteme. Bochánek těsta vložíme zpátky do mísy, poprášíme moukou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta si oddělíme 10 až 12 stejně velkých kousků, těsto již znovu nehněteme, jen ho lehce převalujeme a roztahujeme prsty, z každého kousku vytvarujeme tři prameny, které zapleteme do copu.
- Housky rozmístíme na plech tak, aby mezi sebou měly důkladné mezery, přikryjeme utěrkou a ještě necháme dokynout asi půl hodinky. Vykynuté housky potřeme vejcem smíchaným s lžící studené vody a posypeme mákem, solí či semínky podle libosti.
- Housky pečeme při teplotě 180 °C asi 15 minut. Pokud rychle ztmavnou, ubereme teplotu na 150 °C. Plech vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme housky vystydnout.
Křenová omáčka
- V hrnci rozpustíme máslo a k němu přisypeme hladkou moukou. Promícháme a chvíli necháme opražit. Vznikne jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme chladným mlékem. Dokonale rozmícháme a rozšleháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek.
- Necháme cca 15 minut za stálého míchání provařit, omáčka se má tendenci velmi připalovat. Ke konci varu přidáme jemně nastrouhaný křen. Následně přilijeme smetanu a necháme mírně bublat, cca 5 minut.
- Nakonec omáčku dokončíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme, můžeme přidat i čerstvě nastrouhaný křen.
Autor receptu: Josef Pacula
Přehrajte si exkluzivně druhý díl nové rozpálené show Česko na grilu na prima+