Suroviny
- bažant
- mrkev 2
- celer 1/4
- kořenová petržel 2
- sůl 1/2 PL
- celý pepř 12 kuliček
- nové koření 3 kuličky
- jalovec 4 kuličky
- bobkový list 2
- libeček 2 snítky
- cibule 1
- česnek 4 stroužky
- petrželová nať
- vlasové nudle 300-500 g
- sůl
- pepř
Postup
- Do hrnce vložíme opláchnutého bažanta, zalejeme 2–2,5 l studené vody a postupně přivedeme k varu. Mezitím si očistíme mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek; po očištění přidáme spolu s ostatním kořením (kromě petrželové nati) do hrnce a vaříme minimálně dvě hodiny na mírném ohni.
- Po uvaření vytáhneme bažanta, mrkev, celer a petržel z vývaru. Vývar přecedíme přes jemné sítko. Následně obereme maso z bažanta a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel rovněž nakrájíme na malé kostičky a vše vrátíme zpátky do vývaru. Na konec nakrájíme najemno petrželovou nať a přidáme do vývaru.
- Nudle vaříme ve druhém hrnci. Do hrnce si nalejeme 1–1,5l vody, 1/3 lžíce soli a přivedeme k varu, poté vysypeme nudle do vroucí vody, promícháme nejlépe vidličkou, ať se nám nudle neslepí. Vaříme dle typu nudlí tak, aby byly dostatečné měkké.
Autor receptu: Jakub Biolek