Potřebujete zahustit omáčku? Sáhnout můžete po mouce i vejcích

Podzim je tady a s ním i oblíbené omáčky, které jsou naprosto typické nejen pro českou kuchyni. Co ale dělat ve chvíli, kdy máte problém s jejich zahuštěním? Není to tak složité, pomohou vám základní ingredience, které už nejspíš stejně máte doma.

V některých případech na zahuštění omáčky ale nepotřebujete prakticky nic jiného než čas a žár plotny. Tzv. redukci zkuste ve chvíli, kdy vám do požadované hustoty chybí relativně málo. S až příliš vodovou omáčkou vám totiž tolik nepomůže, protože vyvařením se chuť hodně koncentruje. A přesolenou omáčku přece nechcete.

Zázračná vejce

Pokud se chystáte na přípravu holandské omáčky nebo populární aioli, určitě víte, jakou roli hrají v těchto receptech právě vejce, resp. vaječné žloutky. Po důkladném vyšlehání a v kombinaci s olejem nebo máslem se vám odmění krémovou konzistencí, která se skvěle zužitkuje v mnoha jídlech. Stejně tak ale perfektně fungují na zahuštění teplých krémových omáček, jen je musíte předem rozmíchat v malém množství horké tekutiny, aby žloutky získaly stejnou teplotu a při přilití se nesrazily.

Mouka nebo kukuřičný škrob

Škrob nebo mouka, to je sázka na jistotu. Tyto ingredience fungují na zahuštění naprosto skvěle, ale i v tomto případě se hodí znát pár triků. Minimálně doporučujeme kukuřičný škrob rozmíchat v troše studené vody, aby vám vznikla kaše. Ta se pak v omáčce lépe rozpustí a nenadělá hrudky. U mouky můžete postupovat stejně, pokud je omáčka opravdu hodně tekutá.

Po přidání do samotné omáčky vždy šlehejte, aby se vše dobře provařilo a rozpustilo. Teprve pak se budou dít zázraky. Škrob funguje o něco lépe než mouka, proto ho můžete využít méně (1 lžíce škrobu vs. 2 lžíce mouky na 1 hrnek tekutiny).

Rozmixovaná zelenina

Velice snadný trik, jak zahustit omáčku se zeleninovým základem? Stačí část zeleniny rozmixovat na pyré! Po zamíchání vám omáčka krásně zhoustne bez přidání čehokoliv dalšího. Stejně tak můžete do omáček přidat trochu rozmixovaného květáku nebo fazolí, ale pozor na případnou změnu výsledné chuti.

Zdroj: simplyrecipes.com; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty