Suroviny
Zeleninový bulgur
- bulgur 150 g
- paprika 3
- cuketa 1
- žlutá cuketa 1
- mrkev 1
- artyčoky 8
- cibule 1
- směs koření (ras- al- hanout)
- vývar 400 ml
- hladkolistá petržel
- sůl
- pepř
- olivový olej
Omáčka
- ovocné pyré (mangové)
Postup přípravy
- Sušené švestky opláchneme, naplníme mandlí a zalijeme červeným vínem. Necháme takto naložené několik hodin nebo do druhého dne, pak obalíme slaninou, propíchneme párátkem, zakápneme medem a pečeme v troubě asi 10-15 minut.
- Vepřovou panenku si odblaníme, očistíme, osolíme. Přidáme pepř a obalíme v nasekaných bylinkách (šalvěj a tymián).
- Rozpálíme si pánev a bylinkovou panenku zprudka opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Opečenou panenku přendáme na pekáč a dáme do trouby na pomalé pečení. Teplotu nastavíme na 60°C horký vzduch a dlouze táhneme 6 – 8 hodin. U pomalého pečení je nejdůležitější teplota uvnitř masa, ta by měla mít při měření teploměrem nebo sondou na konci pečení maximálně 55°C. Jakmile dosáhnete této teploty uvnitř masa, budete mít tu nejlepší panenku, jakou 2jste kdy ochutnali.
- Rib Eye steak ze stařeného hovězího nemarinujeme, jen osolíme (nejlépe maldonskou solí) a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Grilujeme na svůj oblíbený způsob propečenosti a necháme stranou odpočinout.
- Zeleninu na bulgur očistíme: nakrájíme si barevné papriky, cukety, cibuli a na pánvi orestujeme, osolíme. Ve druhé hlubší pánvi nebo kastrůlku si na olivovém oleji orestujeme bulgur do sklovita a přidáme koření ras-al-Hanout, rychle zamícháme. Nesmíme připálit, koření by zhořklo! Bulgur zalijeme vývarem a na mírném plameni povaříme asi 8 minut, občas zamícháme.
- Přidáme orestovanou zeleninu, mrkev a artyčoky, přiklopíme pokličkou, vypneme a necháme přiklopené dojít. Bulgur absorbuje všechnu tekutinu. Dle chuti dosolíme, popřípadě dokořeníme. Na závěr přidáme nasekanou petrželku.
- Na nahřáté talíře dáme mangové pyré, bulgur dáme na střed talíře. Steak nakrájíme na plátky a položíme přes přílohu. Z panenky ukrojíme špalík, který postavíme k bulguru, tak aby vynikla nádherná růžová barva pečeného masa.
Autor receptu: Jaro Slávik