Suroviny
- krůtí stehna 700 g
- česnek 3-4 stroužky
- hrubá krupice 150 g
- nové koření 1 ML
- vejce 1
- cibule 2
- hladká mouka 3 ML
- sádlo 3 PL
- špenát 2 balení
- sůl
- pepř
Bramborové knedlíky
- brambory 750 g
- škrobová moučka 50 g
Postup přípravy
- Krůtí stehna částečně vykostíme a protáhneme česnekem nakrájeným na malé klínky. Osolíme, okořeníme pepřem a drceným novým kořením a necháme 2 – 3 hodiny odležet. Pak stehna vložíme do pekáčku se sádlem nebo olejem, přidáme na klínky nakrájenou první cibuli a v předehřáté troubě krátce zapečeme.
- Snížíme teplotu, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání zvolna pečeme doměkka. Upečená stehna vyjmeme a výpek zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme. Podáváme s bramborovými knedlíky a s dušeným špenátem.
Špenát
- Na oleji zpěníme druhou, středně velkou cibuli, přidáme hladkou mouku a smažíme. Jakmile začne mouka růžovět, zalejeme studenou vodou nebo vývarem.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Do vzniklé omáčky přidáme špenát, snížíme teplotu a necháme vařit, až je špenát rozvařený a akorát správně hustý. Průběžně přidáváme sůl a česnek podle chuti.
Bramborové knedlíky
- Brambory uvaříme ve slupce, oloupemea necháme vychladnout. Pakje nastrouháme na jemném struhadle.
- Osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a vejce a vypracujeme těsto. Vytvarujeme knedlíky a vaříme v osolené vodě podle velikosti asi 20 minut.
Autor receptu: Ilona Hanáková