Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule (malá, na kostičky) 1 ks
- hlíva ústřičná (nebo houby shiitaké, nakrájené na plátky) 100 g
- česnek (nadrobno nasekaný) 2 stroužky
- tymián (lístky) 1 lžička
- zeleninový vývar (nebo drůbeží) 120 ml
- smetana 60 ml
- sýr s bílou plísní (malý, nakrájený na kousky) 1 ks
- strouhaný parmazán 1 hrst
- baby špenát 1 hrst
- vejce 4 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve velké silnostěnné pánvi, která se dá dát do trouby, rozehřejte při střední teplotě máslo. Vsypte cibuli a houby a smažte, až začnou houby pouštět šťávu a až se šťáva odpaří, asi 10 až 15 minut.
- Vsypte česnek a tymián a smažte asi 1 minutu.
- Vlijte polovinu vývaru a odvařte přípečky v pánvi, odškrabujte je ode dna plochou vařečkou. Pak vlijte zbylý vývar a smetanu a vařte asi 2 až 4 minuty, až začne omáčka houstnout.
- Do omáčky vmíchejte oba sýry a špenát, chvilku vařte, osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do směsi v pánvi udělejte spodkem naběračky 4 důlky, vyklepněte do nich vejce, pánev vložte do trouby a nechte péct 5 až 8 minut, až vejce zpevní.
Vyzkoušejte také houbové ragú s vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbové ragú se ztraceným vejcem podle Zdeňka Pohlreicha