Suroviny
- plnotučné mléko 500 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- strouhaný kokos 150 g
- sušené rozinky 50 g
- kajenský pepř 1 špetka
- sečuánský pepř (rozdrcený) 4 kuličky
- cibule (mladá) 10 ks
- máslo 50 g
- mango (zralé, oloupané a nakrájené na kostičky) 2 ks
- šafrán 1 špetka
Postup přípravy
- V hrnci promíchejte mléko se smetanou a 120 g kokosu. Přiveďte k varu, ztlumte na mírný stupeň a nechte 30 minut probublávat. Rozmixujte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Ve 200 ml kokosového mléka povařte rozinky, zhruba 20 minut na nízkém stupni, až se téměř všechna tekutina vsákne.
- Mezitím zkraťte cibulovou nať na 3 cm, odkrojené části nebudete potřebovat. V kastrolu nebo pekáči rozehřejte polovinu másla a opečte na něm cibulky dohněda, poprašte je šafránem. Vložte je do předehřáté trouby a pečte 20 minut. Občas přelijte vypečenou šťávou.
- Mango duste v hrnci na mírném stupni doměkka. Jakmile pustí šťávu, přidejte rozinky s kokosovým mlékem a vařte 15–20 minut do konzistence kompotu.
- Zbylé mléko smíchejte se zbylým strouhaným kokosem, kajenským a sečuánským pepřem a svařte na polovinu. Občas promíchejte, ať se nepřipálí.
- Na talíř rozdělte kokosové mléko a mangový kompot a navrch posaďte cibulky.
Vyzkoušejte také oblíbenou francouzskou cibulačku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzská cibulačka s tymiánem a šumivým vínem podle Zdeňka Pohlreicha
Inspirujte se dalšími recepty s mangem na slano