Suroviny
- nakládané cibulky (malé nebo šalotky (nejlépe ploché odrůdy)) 20 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
- balzamikový ocet (např. Bzenecký) 100 ml
- tymián (čerstvého) pár snítek
- rostlinný olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve musíte cibulky zbavit slupky. U těch malých je to celkem problém, ale pomůže vám je na chvilku ponořit do horké vody, jde to pak snadno, protože slupka změkne.
- Cibulky vložte na pánev s rozehřátým olejem, při střední teploté je pozvolna opékejte dozlatova. Buďte trpěliví, ať se vám nespálí.
- Osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a posypte třtinovým cukrem. Když se cukr rozpustí a obalí cibulky, opatrně vlijte ocet.
- Vzhledem k teplotě pánve bude chvilku prskat, tak dejte pozor. A teď budete cibulky dusit ve vzniklé tekutině. Občas je promíchejte, aby se dusily rovnoměrně.
- Zhruba po 5 minutách přilijte cca panáka vody a přiklopte, aby cibulky změkly. Opět odklopte a nechte tekutinu zredukovat.
- Ochutnejte, případně dosolte nebo doslaďte podle vaší chuti. Pokud jsou cibulky měkké, máte hotovo.
- Horké můžete naskládat do sklenek, zalít vzniklou tekutinou, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru do zchladnutí.
- Jinak pokud je nechcete uchovat delší dobu, nechte je vychladnout a uchovejte uzavřené v lednici.
Glazované cibulky v balzamikovém octu 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno