Tereza Pánková ,
V kuchyni vždy otevřeno

Glazované cibulky v balzamikovém octu

Moje hodnocení
2x

Často je najdete v obchodech v sekci lahůdek. Glazované cibulky jsou skvělou chuťovkou, kterou se hodí podávat s uzeninami nebo sýry. Příprava navíc není nijak náročná, takže si snadno uděláte pořádné zásoby.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • malé cibulky nebo šalotky (nejlépe ploché odrůdy) 20 ks
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 2 lžíce
  • balzamikový ocet (např. Bzenecký) 100 ml
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • rostlinný olej
  • sůl a čerstvě drcený pepř

Postup přípravy

  1. Nejprve musíte cibulky zbavit slupky. U těch malých je to celkem problém, ale pomůže vám je na chvilku ponořit do horké vody, jde to pak snadno, protože slupka změkne.
  2. Cibulky vložte na pánev s rozehřátým olejem, při střední teploté je pozvolna opékejte dozlatova. Buďte trpěliví, ať se vám nespálí.
  3. Osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a posypte třtinovým cukrem. Když se cukr rozpustí a obalí cibulky, opatrně vlijte ocet.
  4. Vzhledem k teplotě pánve bude chvilku prskat, tak dejte pozor. A teď budete cibulky dusit ve vzniklé tekutině. Občas je promíchejte, aby se dusily rovnoměrně.
  5. Zhruba po 5 minutách přilijte cca panáka vody a přiklopte, aby cibulky změkly. Opět odklopte a nechte tekutinu zredukovat.
  6. Ochutnejte, případně dosolte nebo doslaďte podle vaší chuti. Pokud jsou cibulky měkké, máte hotovo.
  7. Horké můžete naskládat do sklenek, zalít vzniklou tekutinou, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru do zchladnutí.
  8. Jinak pokud je nechcete uchovat delší dobu, nechte je vychladnout a uchovejte uzavřené v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty