Suroviny
- krémový smetanový sýr (změklý) 250 g
- majonéza 60 g
- kopr (nasekaný) 2 lžičky
- jarní cibulka (nadrobno nasekaná) 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžička
- citronová kůra 1 lžička
- sušený česnek 1/4 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- salátová okurka 1 ks
- toustový chléb 1 bochník
Postup přípravy
- Smetanový sýr a majonézu vyšlehejte v malé misce metličkou dohladka. Vmíchejte nasekané bylinky, sušený česnek, citronovou šťávu a kůru a podle chuti osolte a opepřete.
- Pomazánku namažte na plátky toustového chleba (tradičně se používá bílý chléb, ale můžete použít i celozrnný).
- Okurky nakrájejte na tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně. Navrstvěte je na polovinu plátků chleba. V případě potřeby doplňte dalšími nasekanými bylinkami.
- Nahoru položte druhý namazaný plátek chleba. Ostrým nožem odřízněte kůrky a každý sendvič rozdělte na 3 obdélníčky nebo 2 trojúhelníky.
- Podávejte ihned nebo přikryjte a skladujte až 24 hodin ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.
PRIMA TIP: Místo jarní cibulky můžete použít třeba pažitku, v sezóně lze použít i česnek medvědí či podivný. Skvěle vypadají fialové pažitkové květy. Dobrá je také řeřicha nebo různé klíčky a výhonky.
Vyzkoušejte také okurkový salát s miso dresinkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Okurkový salát s miso dresinkem