Kuře:
- kuřecí prsní řízek 600 g
- hladká mouka (na obalení)
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- česnek (najemno nasekaný) 6 stroužků
- med 4 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
- citronová šťáva 3 lžíce
- kuřecí vývar 250 ml
- chilli (vločky) 1 lžička
- koriandr (nasekaný + na podávání) 1 lžíce
- sůl
- pepř
Okurkový salát:
- salátová okurka (baby nebo menší klasická) 250 g
- sůl 1/2 lžičky
- rýžový ocet 1–2 lžičky
- sezamový olej 1 lžička
- sójová omáčka 1 lžička
- chilli papričky 1 ks
Postup přípravy:
- Očištěné salátové okurky nakrájejte na zhruba 1 cm silné půlměsíčky. Půlměsíčky rozložte na pracovní plochu slupkou nahoru a dlaní nebo paličkou na maso je zlehka zmáčkněte.
- Rozmačkané okurky vložte do misky, rovnoměrně je osolte a nechte je 20–30 minut vypotit. Mezitím v misce smíchejte 1 lžičku rýžového octa, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžičku sójové omáčky a najemno nakrájenou chilli papričku.
- Tekutinu z okurek slijte a k okurkám přidejte připravený dresink a pomíchejte. Salát zakryjte potravinářskou fólií a uložte ho na 30–60 minut do chladničky.
- Kuřecí prsní řízky omyjte, osušte a jemně je naklepejte. Pokud máte opravdu silné kuřecí řízky, tak je rozřízněte na dva nižší plátky.
- Kuřecí řízky obalte v mouce a přebytek oklepejte. V pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem a obalená kuřecí prsa na něm po částech opečte z obou stran dozlatova.
- Opečená kuřecí prsa odkládejte stranou a udržujte je v teple. Do pánve přidejte najemno nasekaný česnek, který za stálého míchání orestujte.
- Po zhruba 1 minutě vmíchejte sójovou omáčku, med, citronovou šťávu a kuřecí vývar. Zprudka přiveďte k varu a vařte zhruba 4 minuty.
- Dochuťte rýžovým octem, solí a pepřem. Do zredukované omáčky vraťte kuřecí řízky a přidejte chilli vločky a nasekaný koriandr. Krátce povařte. Podávejte s rýží a připraveným okurkovým salátem.
Další recepty s kuřecími prsíčky: