zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Střik s mořskou vodou nebo historie přípitku: 5 zajímavostí o vínu, které možná ještě neznáte
Autor: istockphoto Střik s mořskou vodou nebo historie přípitku: 5 zajímavostí o vínu, které možná ještě neznáte

Střik s mořskou vodou nebo historie přípitku: 5 zajímavostí o víně, které možná ještě neznáte

Zajímá vás, kde se zrodil rituál přiťuknutí, proč byste si měli dopřát sklenku červeného a jakou souvislost má víno s polibkem? Dnes potěšíme všechny vinné fanoušky. Přinášíme článek se zajímavostmi, které jste o víně nejspíš netušili.
TZ, Tereza Pánková , 20.04.2021

reklama

Ženy mají lepší vlohy k sommelierství

Proč jsou ženy často úspěšnými sommelierkami? Pánové, neurazte se, ale dámy jsou oproti vám v genetické výhodě. Není pak divu, že třeba Národnímu salonu vín sousedního Slovenska šéfuje žena, paní Jarka Pátková. Něžné pohlaví má totiž v porovnání s muži o 43 % více buněk, kterými jsou zpracovávány čichové vjemy. Koštování by však měly dámy důkladně prokládat jídlem, protože ženský organismus odbourává alkohol pomaleji než ten mužský.

Přiťuknutím proti otravě

Zvyk ťukání sklenicemi je přítomný napříč kulturami a má svůj původ už ve středověku. Tehdy se lidé s nepřáteli nepárali a často se protivníka zbavovali jedem v jídle nebo pití. Hostitel však nechával na znamení štědrosti naplnit poháry až po okraj. Hosté, obávající se o své zdraví, toho využívali právě přiťuknutím. Obsah přeplněných pohárů se tak promísil, což odradilo traviče, kteří by tak mohli sami pozřít jed. Také vzájemný pohled do očí souvisí s odhalením nečestných záměrů spolustolovníka.

Přiťuknutí při přípitku mělo větší význam, než si možná myslíte.
Autor: istockphoto Přiťuknutí při přípitku mělo větší význam, než si možná myslíte.

Nejstarší láhev zraje 1671 let

Údajně nejstarší víno světa se našlo při vykopávkách v německém Speyeru v hrobce bohatého římského šlechtice a jeho manželky. Láhev pochází z období kolem roku 350 n. l. „Láhev zůstává zatím zapečetěná v muzeu z obav před poškozením obsahu při kontaktu se vzduchem. Dá se ale čekat, že chuť a vůně tohoto vína nebudou tím, co bychom si skutečně užili. Aby víno při stárnutí opravdu rozvíjelo své kvality, potřebuje nejen stabilní podmínky, ale také správné načasování otevření. Třeba italskému červenému vínu Barolo svědčí i desítky let zrání a jiná vína je ideální vypít po kratší době. Nejlépe s tím poradí vinař nebo dobrý prodejce,“ vysvětluje Jan Pánek z archivní on-line vinotéky Vinozarchivu.cz

Sommelierský slovník I. díl

Sommelierský slovník I. díl

Naslano a jen pro muže nad 30

Ve starém Římě bylo pití neředěného vína považováno za barbarství. Na ředění by ještě nebylo nic tak zvláštního, všichni známe „stříček“. Ale dovedete si ho představit s mořskou vodou? Tak právě tu používali antičtí předkové k ředění nejčastěji! Navíc víno vůbec nesměly pít ženy, ani muži mladší než 30 let. Římanky si víno přesto tajně dopřávaly. Jejich neposlušnost zákonu měl odhalit právě polibek kteréhokoliv muže z rodiny. Muže k líbání manželek, sester či neteří opravňovalo tzv. „ius osculi“ – právo polibku.

Víte, jak vlastně vzniklo portské víno?
Autor: istockphoto Víte, jak vlastně vzniklo portské víno?

Portské jako náhoda

Napadlo by vás, že k objevu portského vína do značné míry přispěla náhoda? V 17. století bylo hlavním dodavatelem vína do Británie Portugalsko. Aby se během dlouhé plavby po moři víno nezkazilo, začali britští obchodníci do nápoje přidávat vinný alkohol. Tím došlo ke konzervaci vína – a jeho originální výsledná chuť byla příjemným bonusem.

Sommelierský slovník II.díl

Sommelierský slovník II. díl

reklama

Související témata: víno

reklama

Přečtěte si také