návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Seznamte se: Tomáš Horák – povoláním malíř a šéfkuchař

Seznamte se: Tomáš Horák
Autor: Mikuláš Gottwald / Triton Seznamte se: Tomáš Horák
Šéfkuchař Tomáš Horák nás opravdu zaujal. Jeho tvorba se řadí mezi skutečnou zážitkovou gastronomii. Hraje si s různými technikami, které jsou doma stěží proveditelné. Navíc jeho kariéra i osobní život stojí za zamyšlení. Nikdy člověk nesmí nic vzdát a musí jít dál.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Na české gastronomické scéně jste poměrně novou tváří. Kde jste působil?

Je to jednoduché, nebylo o mně slyšet, protože jsem v Česku nepůsobil. Dlouhé roky jsem pracoval v cizině, a to ve Francii, Rakousku a Německu. Jako jeden z mála Čechů jsem pracoval na pozici šéfkuchaře v luxusních hotelech a restauracích.

Proč jste si ke svému návratu vybral unikátní jeskyni na Václaváku, tedy restauraci Triton?

No je to jednoduché, když vidíte ženu na poprvé, musí tam být chemie, a stejné je to u našeho řemesla – když vidím restauraci, musí tam být chemie… U Tritonu byla na první pohled a stále je. Takto výjimečný prostor si zaslouží i mimořádnou gastronomii.

Srna v ponzu-cassis likéru a Citronový Yuzu tart
Autor: Mikuláš Gottwald / Triton Srna v ponzu-cassis likéru a Citronový Yuzu tart

Kdy jste zjistil, že vás gastronomie bude živit?

No, zprvu to nevypadlo, že se tímto úžasným řemeslem budu živit, ale měl jsem to štěstí, že jsem v zahraničí pracoval pod špičkovými šéfkuchaři a dobrými lidmi. To myslím, že ovlivňuje nejvíce mladé kuchaře, zda si toto řemeslo zamilují, nebo ne. Takže bych gastronomii označil jako svůj osud.

Jste nadaný malíř. Myslíte, že se váš um odráží i ve vaší profesi?

Myslím si, že ano, u malování využíváte také představivost a kreativitu, ale u jídel musíte navíc propojit více smyslů, jde nejen o vizuální vjem, ale především o chuť a čich. Není lepší okamžik, než když vám host řekne, jak jídlo krásně vonělo a chutnalo.

Marinovaný losos s červenou řepou
Autor: Mikuláš Gottwald / Triton Marinovaný losos s červenou řepou

Proč jste se rozhodl jít směrem molekulární gastronomie? 

Nejdu směrem jen molekulární gastronomie, beru ji prostě jako součást gastronomie, pro mě nepostradatelný doplněk. Díky ní totiž dosáhnu více intenzivní chuti, která daný pokrm dotáhne k dokonalosti. 

Jaký okamžik byste ve svém životě vymazal?

Je těžké říci vymazal, raději bych byl, kdyby se to vůbec nestalo. Měl jsem těžkou autonehodu, při které zemřeli lidé včetně mého bratra. Lítost a čas vás naučí žít dál, ale nikdy nezapomenete, jen ta bolest se částečně otupí. Každý ve svém životě udělal plno chyb a dostal se do situace, kterou by nechtěl už nikdy zažít.

Na co jste nejvíce pyšný?

To je těžké říci, když děláte práci, která je pro vás zároveň i koníčkem. Ale jsem pyšný na celý svůj tým.

Seznamte se: Tomáš Horák
Autor: Mikuláš Gottwald / Triton Seznamte se: Tomáš Horák

Jaký je váš cíl v gastronomii za pět let?

Bez cíle to nejde a můj cíl je, aby se ke mně lidé vraceli na má jídla a já jim dokázal vykouzlit ty úžasné úsměvy na tváři.

Co chystáte na léto?

Na léto chystám degustační menu v rámci festivalu pana Maurera, kde bude jen vybraných deset restaurací. Lidé budou mít možnost ochutnat naše speciální menu plné nových chutí, které je určitě překvapí i způsobem servírování.

Autor: Lucie Čeňková

Související témata: Tomáš Horák , šéfkuchař , molekulární gastronomie , zážitková gastronomie , fine dining
Reklama