Prstová limetka skrývá pod slupkou překvapení. Kyselé kuličky při kousnutí praskají

Nápadně odlišný tvar od tradičních limetek dává tomuto citrusovému ovoci jméno. Ale to, co dělá prstové limetky obzvláště zajímavými, se skrývá pod slupkou – drobné kuličky kyselé limetkové šťávy.

Prstové limetky měří asi 5 až 8 cm na délku a některým lidem připomínají papričky jalapeños nebo malé okurky. Namísto klasické dužiny typické pro jiné citrusy, mají tyhle limetky uvnitř malé kyselé kuličky.

Když ovoce rozkrojíte, vysypou se ven ze slupky. Kuličky mají poměrně pevnou texturu a při žvýkání praskají. Prstové limetky pocházejí z Austrálie. K jejich domovině se vztahuje i jejich vědecký název: Citrus australasica, v angličtině je najdete pod jménem finger limes, v češtině se můžete setkat také s označením limetkový kaviár.

Odrůdy prstové limetky

Selektivní šlechtění přineslo desítky druhů prstových limetek, které se liší barvou, velikostí a chutí.

  • Křišťálové limetky mají zelenou slupku a světle zelené kuličky
  • Chartreuse limetky jsou žlutozelené a uvnitř se skrývají světle žluté kuličky
  • Růžové ledové limetky mají světle hnědou až kaštanově červenou slupku a zářivě růžové kuličky
  • Karmínové limetky jsou tmavě hnědé s obsahem červených kuliček
  • Odrůdy červené šampaňské jsou tmavě červené až kaštanově červené a mají červené kuličky.

Jak prstové limetky chutnají

Tyhle limetky chutnají citrusově, kysele a lehce nahořkle. Jsou v nich cítit i bylinné tóny. Odrůdy červené šampaňské a karmínové limetky mají nejsladší chuť, zatímco žluté limetky chartreuse jsou nejvíce hořké.

Jak prstové limetky používat

Prstové limetky jsou všestranná přísada přinášející kyselou chuť do sladkých i slaných receptů. Můžete je začlenit do dezertů stejným způsobem, jakým byste použili jinou limetku nebo citron. Kuličky navíc vypadají na jídle dobře.

Hodí se i do náplní nejrůznějších koláčů a jsou skvělé ve zmrzlině. Kyselost prstové limetky se dobře hodí ke grilovaným a restovaným mořským plodům, k sushi a sashimi. Jejich textura má efekt kaviáru. Prstové limetky se také dokonale hodí do salátů a dresinků. Lze z nich vyrobit i marmeládu a přidat je lze i do koktejlů.

Zdroj: allrecipes.com; foto: iStock

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty