Kafrová limetka vypadá děsivě. Její listy jsou však božskou ingrediencí

Tajná ingredience, která se převážně přidává do thajské kuchyně, je kafrová limetka. Kuchaři hlavně vaří s listy tohoto exotického citrusu. I samotný plod dokáže jídlu dodat švih. Musí se s ním však zacházet opatrně.

V Evropě na tento typ limetky moc často nenarazíte, s trochou štěstí najdete kafrovou limetu ve specializovaných asijských obchodech, pokud se vám to povede, nenechte se odradit vzhledem. Ten je poněkud odlišný od klasického perského druhu, na který jsme zvyklí. Kafrová limetka má velmi hrbolatou kůru, která připomíná malý zelený mozeček. Roste na trnitých stromech v horkém a vlhkém podnebí v celé jihovýchodní Asii a jižní Číně.

Šťáva je velmi kyselá

Limetky kafrové obsahují méně šťávy než jiné limetky a navíc je jejich šťáva vysoce kyselá, dokonce až nepříjemně svíravá. Ve skutečnosti byly tyto plody v Thajsku už dlouho součástí kuchyňských čisticích roztoků a lidé si s nimi dokonce myli vlasy dříve, než se stal šampon normou.

Nejčastěji používanou částí těchto thajských limetek při vaření je list, který dodá pokrmu svěží chuť a vůni. Samotný plod tak běžný v asijských pokrmech není. Se šťávou se musí pracovat velmi opatrně, neboť pouze pár kapek dokáže přebít ostatní chutě v jídle. Kůra je pak velmi podobná běžnému druhu limetky.

Jak se používají kafrové listy

Nejčastěji se čerstvé listy přidávají do pokrmů podobně jako bobkové listy. Najdete je v kari a různých asijských polévkách. Lze je také nakrájet na velmi tenké plátky a přidat je do salátů a jiných čerstvých pokrmů. Ze sušených se často dělá prach.

Jak uchovávat kafrové limetky a jejich listy

Limetkové listy lze snadno skladovat v uzavíratelných plastových sáčcích nebo nádobách při pokojové teplotě. V ledničce vydrží minimálně týden, někdy i déle. Pokud je zmrazíte, budete je mít k dispozici až rok. Sušené listy pak vydrží až tři roky. A právě sušené i zmražené kafrové listy už celkem snadno najdete v asijských obchodech i dobře zásobených večerkách. Limetky samotné budou mít podobnou trvanlivost jako jiné citrusové plody, vydrží několik dní na pracovní desce nebo kolem dvou týdnů v lednici.

Zdroj: allrecipes.com; foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty