zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Mixér: nová ukrajinská restaurace, saláty z celého světa nebo znovuotevření legendární hospody
Autor: TZ Mixér: nová ukrajinská restaurace, saláty z celého světa nebo znovuotevření legendární hospody

Mixér: nová ukrajinská restaurace, saláty z celého světa nebo znovuotevření legendární hospody

Další várka novinek z gastronomie, kterou byste určitě neměli jen tak přehlédnout! Obzvlášť pokud vám chutnají pokrmy ukrajinské kuchyně, saláty všeho druhu nebo třeba česká kuchyně v moderním pojetí. Čtěte dál!
Tereza Pánková, TZ , 19.07.2022

reklama

Manifesto podpořilo otevření ukrajinské restaurace Barva

Na začátku března Manifesto přišlo s výzvou podpořit otevření restaurace ukrajinského šéfkuchaře, šéfkuchařky, podnikatele či podnikatelky. Vše začalo zprávou na sociálních sítích, ve které nabídlo pomoc ve formě prostoru v Manifestu Anděl pro první ukrajinskou restauraci. Součástí nabídky byl bezplatný pronájem po dobu šesti měsíců a vybavení restaurace do začátku provozu. Přihlásilo se dvanáct zajímavých a talentovaných uchazečů a mezi nimi se prosadila se svým konceptem Anna Temnenko, pro kterou otevření restaurace s názvem v Manifestu znamená realizaci jejího i rodinného snu.

Mixér: čokoládová výhra, unikátní výstava nebo změna obalů

Mixér: čokoládová výhra, unikátní výstava nebo modernizace obalů

V restauraci uvidíme pravidelně nejenom Annu, ale i její maminku a zaučovat se zde bude i mladší sestra. Na ostatní místa se přihlásily ženy, které našla na sítích Telegram a Facebook. Ve svém menu chystá tradiční i rodinné recepty z různých oblastí Ukrajiny. Na své si přijdou nejen milovníci východních chutí. Cenové rozpětí ukrajinských specialit bude velmi dostupné, od 129 do 209 Kč.

Top 5 tradičních jídel restaurace Barva

Boršč klasický I Boršč veganský/vegetariánský I Speciální letní nabídka – Svěkoľnik: studená polévka z červené řepy, salátové okurky a brambor I Varenyky (vegаnské/klasické) I Syrnyky z tvarohu. Menu obohatí ukrajinská specialita, která se bude měnit každé 2 týdny.

Do Brambor na variaci salátů z celého světa

Řekli jste si, že se v létě pustíte do poznávání chutí z různých zemí? Abyste si své letní předsevzetí splnili, nemusíte ani vyjíždět nikam za hranice. V pražské restauraci Brambory totiž přichystali menu s parádními saláty, které vás chuťově přenesou do Mexika, Japonska, Francie i arabského světa.

Bramborový salát má mnoho podob a byla by škoda zůstat jen u staré ověřené české klasiky. V restauraci Brambory na Pankráci ve dnech od 21. do 31. července připravili akci, kdy představí variaci čtyř salátů z celého světa, na jejichž podobě se podíleli šéfkuchař Brambor Lukáš Soukup s Jiřím Štiftem z restaurace Sia. Každému ze salátů bude dominovat jedna konkrétní odrůda brambor. „Chtěli jsme přinést co nejrozmanitější chuťový zážitek, a proto jsme zvolili čtyři země, které si jsou chuťově docela vzdálené,“ osvětluje výběr jednotlivých kuchyní Jiří Štift.

Ochutnejte některý ze světových salátů.
Autor: TZ Ochutnejte některý ze světových salátů.

Saláty napříč kontinenty

Toužíte zjistit, jak chutná Francie? Pak musíte vyzkoušet slavný salát Nicoise s grilovaným tuňákem. „Důležitou složkou tohoto salátu jsou brambory, my jsme zvolili odrůdu Colomba, fazolky, olivy a vařené vejce. Salát se tradičně doplňuje o ančovičky nebo konzervovaného či grilovaného tuňáka,“ popisuje Jiří Štift lehký francouzský salát.

Druhým salátem v pořadí je Wasabi bramborový salát s kuřecím katsu. „Nechali jsme se inspirovat japonskou kuchyní, a tak brambory Balleriny doplníme wasabi majonézou, okurkou, edamame, ředkvičkami a kuřecím prsem smaženým v panko strouhance,“ láká na japonskou variaci Jiří Štift.

Pro arabský svět je typický hummus, který tak nesmí chybět ani ve výběru Jiřího Štifta a Lukáše Soukupa. Jako třetí salát v menu najdete smažené bramborové kofty z odrůdy Sokrates s květákem a hráškem, cizrnovým hummusem se salátem z pečené červené řepy a čočkovým chlebem pappadum. Čtvrtý salát vás přenese do Mexika. „Klasický mexický salát obsahuje trhané hovězí maso, avokádo, rajčata a koriandr. My jsme ho doplnili o brambory z odrůdy Agáta, které z něj udělají skvělý lehký oběd,“ zakončuje výčet salátů Jiří Štift.

Legendární Hospoda Na Spilce je znovu v provozu

Jedna z největších hospod v České republice – Hospoda Na Spilce – je po více než 2 letech od července opět otevřená. Podnik, který byl dlouhá léta oblíbeným cílem nejen návštěvníků pivovaru Plzeňský Prazdroj, na jehož nádvoří sídlí, prošel výraznou obměnou. A to jak z hlediska interiéru, technologií, tak i personálu a menu. Hospoda Na Spilce letos oslaví 30 let své existence. „Staronovým“ provozovatelem je po 17 letech znovu Plzeňský Prazdroj. Propojení s návštěvou některé z prohlídkových tras nebo s akcemi, které se v pivovaru konají, je tak nyní ještě intenzivnější. Například je možné si společně s prohlídkou pivovaru rovnou zarezervovat i stůl v hospodě a zážitek z prohlídky umocnit některou ze specialit moderní české kuchyně spolu se správně ošetřeným a načepovaným pivem. Základem je samozřejmě pivo Pilsner Urquell, ale spolu s ním jsou na výběr i další piva včetně speciálů z programu Volba sládků nebo z plzeňského experimentálního pivovaru Proud.

Znáte Hospodu Na Spilce?
Autor: TZ Znáte Hospodu Na Spilce?

Novým šéfkuchařem Spilky je Lukáš Holý, který se už několik let věnuje vaření spojeným s pivem. Profesní zkušenosti sbíral v kuchyních zahraničních hotelů a restaurací, včetně těch oceněných michelinskými hvězdami, a vařil také pro českého prezidenta. „Naše kuchyně je unikátní spojením ´pivo a jídlo´. Máme skvělé pivo, k němu nabízíme i skvělé jídlo a chceme, aby se to vzájemně podporovalo, aby to fungovalo tak, že když si u nás dáte jídlo, máte velkou chuť na to pivo a naopak! Pivo u nás najdete skoro ve všem, používáme ho při pečení i vaření, přidáváme ho do chleba, rohlíků, ale i do buchet a koláčů. Kromě piva jsou základem naší kuchyně kvalitní suroviny a produkty, a to hlavně od českých farmářů, chovatelů a pěstitelů z plzeňského regionu,“ říká Lukáš Holý.

reklama

Související témata: novinky , novinky z gastronomie , gastronomie

reklama

Přečtěte si také