Mixér: hračky pro dobrou věc, nová pobočka zmrzlinárny, vege menu nebo pražské výdejní místo legendárního hostince

Na české gastroscéně se odehrálo hned několik změn a přibylo novinek. Stojí opravdu za to, a proto se o ně chceme s vámi podělit. Tentokrát můžete udělat radost nejenom sobě, třeba zmrzlinou, ale také někomu jinému. Tak čtěte dál.

Hračky s motivy ovoce a zeleniny pro dobrou věc

Podpořit v dnešní nejisté době ty, kteří to mají ještě o poznání těžší – rodiče samoživitele. To je cílem projektu ručně šitých hraček blogerů Mariky a Jiřího Kučových a skupiny dobrovolníků, se kterými spolupracují. Manželé za pomoci sociálních sítích shromáždili komunitu lidí a ve svém volném čase začali s šitím látkových sad ovoce a zeleniny pro děti. Tyto sady si může koupit na e-shopu Manželé v kuchyni od 5. dubna, celý výtěžek z prodeje přitom poputuje Klubu svobodných matek.

Každá sada obsahuje 5 kusů látkových hraček, a to různých druhů ovoce a zeleniny, například mrkev, lilek, hrušku a podobně. Cena celé ručně šité sady je 359 korun a nákup je možný pohodlně on-line. Díky tomu, že hračky šijí manželé a dobrovolníci ručně, je každý kousek originál.

Manžele Mariku a Jiřího k jejich nápadu inspirovala chuť pomoci matkám a otcům v nouzi stejně jako jejich vlastní syn. „Chtěli jsme, aby hračky měly nějakou spojitost s jídlem, jelikož jsme oba vášniví kuchaři. Proč ale ovoce a zelenina? Jednoduše proto, že s takovými hračkami si rád hraje náš tříletý syn,“ říká Marika Kučová. Výtěžek z prodeje se manželé rozhodli věnovat Klubu svobodných matek. K výrobě hraček manželé a dobrovolníci používají látky darované stejně jako zbytky, které páru zůstávají ze šití ubrusů, zástěr a dalších doplňků. „Sami bychom takové množství hraček ušít nezvládli, oslovili jsme proto dobrovolníky přes sociální sítě. Kromě toho, že nám lidé posílali látky, se nám ozvalo asi 15 šikovných žen, které teď ve svém volném čase sahají po jehle a niti a pouštějí se do šití. Nejsou profesionální švadleny, ale všechny se spojily a šijí pro dobrou věc,“ doplňuje Jiří Kuča. Jedna švadlenka vždy vyrábí jeden druh ovoce nebo zeleniny. Každá sada, stejně jako každá jednotlivá hračka je tak naprostý unikát.

Crème de la Crème míří s novou pobočkou do Dejvic

Síť pražských zmrzlináren Crème de la Crème přivítala 6. dubna novou posilu do týmu. Po Zmrzlinovém salonu na Národní, blízké Husově ulici, strašnické Průběžné a vinohradské Francouzské ulici se otevírá zbrusu nová pobočka v pražských Dejvicích v ulici Pod Kaštany 2. Honza Hochsteiger, zakladatel zmrzlináren, si toto datum nevybral náhodou – přesně 6 let před dnešním datem totiž vznikla značka Crème de la Crème a s ní její první mražená pochoutka. A té bude v Dejvicích plno, včetně kaštanové speciality.

V nové zmrzlinárně si budete moci vybrat z 24 klasických zmrzlin včetně veganských verzí a také 3 druhů bez cukru. Každý měsíc se nabídka mírně obměňuje, takže se nemusíte bát, že byste si nevybrali. Pro velký úspěch se do stálé nabídky zařazuje dřívější limitka bílá čokoláda s praženými mandlemi.

McDonald’s přichází s novou nabídkou Veggie

Na zvyšující poptávku Čechů po alternativách k masovým pokrmům reaguje i společnost McDonald’s, která přišla na konci března s ucelenou řadou produktů s názvem Veggie. Nová smažená placička nabízí konečně veggie, co chutná skvěle i díky složení z kousků zeleniny v křupavé strouhance. Nový burger, wrap nebo salát si vychutnají jak ti, co maso ze stravy vyřadili, tak i zákazníci, kteří vedle masa hledají další alternativy, jak se chutně najíst.

Živočišné tuky omezila čtvrtina české populace a další čtvrtina to plánuje, konzumaci masa pak už snížili anebo v nejbližší době sníží zhruba tři Češi z deseti. Vyplývá to z průzkumu, který loni provedla agentura Ipsos spolu s Asociací společenské odpovědnosti.

Složení Veggie placiček dominuje zelenina jako mrkev, petržel, hrášek, brokolice, cibule a zelené, červené i žluté papriky. Chuť je dále vylepšena o sýr ementálského typu, máslo, slunečnicová semínka, tortilla chipsy nebo bylinky. Samozřejmostí je také skutečnost, že Veggie placičky neobsahují palmový olej.

Výdejní místo Špajzu v Praze

Znáte Zájezdní hostinec U Jiskrů? Ještě aby také ne, že? Současná situace je pro takové podniky náročná, ale zároveň nahrává do karet vzniku nových, možná nečekaných partnerství. A tak jako k dobré svíčkové patří orosená sklenice piva, hostinec spojil své síly s Rodinným pivovarem Švihov z Vysočiny... a to v Praze. Na vinohradské adrese Korunní 76 tu pivovar otevřel Švihlý krám, kde si všichni gurmáni mohou nově kromě pivních speciálů z Belgie a Holandska pochutnat i na eleganci tradiční kuchyně ze Špajzu, což je rozvozová služba/výdejní okénko zájezdního hostince.

Švihlý krám se tak stává prvním výdejním místem v Praze, které bude zavážet vždy jednou týdně ve čtvrtek. Jídla si jednoduše objednáte ve Špajzu a zachlazená si je poté budete moci vyzvednout v běžné otevírací době krámu, tedy od čtvrtka do soboty mezi 11. a 18. hodinou.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty