zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Gelato, zmrzlina a sorbet. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Autor: iStock Gelato, zmrzlina a sorbet. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Gelato, zmrzlina a sorbet. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Možná budete překvapeni

Vysoké teploty se na nás doslova řítí. A jakmile se jen trochu oteplí, pokaždé chceme zmrzlinu snídat, obědvat i večeřet. Nebo snad gelato? Jaký je mezi těmito sladkostmi vlastně rozdíl? Možná zásadnější, než by se mohlo zdát. Tak čtěte dál!
Tereza Pánková , 18.06.2022

reklama

Známé gelato

Je sice pravda, že může na první pohled vypadat gelato stejně jako zmrzlina, ale není to tak. Ano, „gelato“ v italštině znamená zmrzlina, ale věc se má trochu jinak. Rozdíl poznáte v konzistenci a složení – gelato je méně tučné než zmrzlina. Je to dané množstvím mléčného tuku, který se pohybuje jen okolo několika málo %. Zároveň je hustší, hutnější a není tak provzdušněné.

Další důležitou odlišností je způsob servírování. Gelato se totiž oproti zmrzlině servíruje trochu teplejší, aby si zachovalo svou krémovost. 

Milovaná zmrzlina

Pokud si chcete dopřát poctivou zmrzlinu, počítejte s tím, že bude obsahovat min. 10 % mléčného tuku. Přesně to je ten rozdíl, který je nejznatelnější – tučnost. Zmrzlina se navíc nabírá klasickou kovovou lžící a vytvářejí se kopečky, u gelata se pracuje spíš se speciální špachtlí.

Stlouká se také daleko rychleji, takže je zmrzlina výrazně vzdušnější než hedvábné gelato.

Sorbet je velmi oblíbený především pro svou svěží chuť.
Autor: iStock Sorbet je velmi oblíbený především pro svou svěží chuť.

Osvěžující sorbet

Úplně jiný je ale především tento lahodný a osvěžující skvost. Sorbety se často servírují v restauracích těsně před dezertem, protože díky své lehce kyselé a sladké chuti umí perfektně neutralizovat chuťové pohárky. Vyrábí se z ovoce a cukru, žádné mléčné výrobky. Přesně to ocení především vegani a lidé, kterým nedělá mléko dobře.

Základní recept na ananasovo-mangový sorbet:

  • čerstvý ananas
  • čerstvé mango
  • cukr
  • ledová drť/tříšť

Ovoce nakrájejte na menší kousky, přesypte vše do krabiček nebo pytlíčků a vložte na několik hodin do mrazničky. Ideálně ale přes noc. Druhý den ovoce přesypte do mixéru, přidejte trochu cukru podle chuti (záleží na sladkosti ovoce) a mixujte. Na závěr přidejte dle potřeby trochu ledové tříště a opět promixujte. Pokud potřebujete sorbet zředit, stačí přidat kapku vody.

Zdroj: purewow.com; zdroj foto: iStock

reklama

Související témata: česká zmrzlina , sorbet , gelato

reklama

Přečtěte si také