návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém

3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém
Autor: TZ 3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém
Máme pro vás tři novinky, které rozhodně stojí za zmínku. Chilli akce v restauraci Sia, oběd nebo večeře nad krásnou Prahou nebo návštěva v nově zrekonstruovaném Vinohradském Parlamentu. Tak jdeme na to!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Habanero, Jalapeňo nebo 7 Pot Brain Strain v restauraci Sia

Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch z minulého roku a ve spolupráci s rodinným podnikem Palíto si pro své hosty připravili speciální pálivé menu plné chilli papriček. Pět jídel, pět chilli papriček, degustační chilli talíř a nápoje na snížení pálivosti se budou v Sie podávat od 18. do 29. září.

Víc než o pálivost jde o podtrhnutí chuti

Papričky do pálivého menu vybíral Jiří Štift podle stupňů pálivosti a specifické chuti každé z nich. „Menu jsem sestavoval tak, aby papričky svou pálivostí nezakryly chuť jídla, ale naopak ji umocnily. Například oranžový Habanero funguje dobře s ovocem, sám má ovocnou chuť a tím zvýrazní celkový zážitek z pokrmu,“ popisuje šéfkuchař. „Pro mě osobně je vždy důležitější chuť papričky než její pálivost,“ dodává. Nejméně ostré jsou klasické jalapeňos z Mexika, jejich pálivost se pohybuje okolo tří až pěti tisíc SHU (Scovilleových jednotek pálivosti), naopak nejpálivější bude paprička s netradičním názvem 7 Pot Brain Strain, která dosahuje pálivosti až 1,4 milionu SHU! Svým tvarem připomíná lidský mozek a využívá se výhradně do omáček, protože  samotná se jíst takřka nedá.

3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém
Autor: TZ 3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém

Večeře v oblacích je v Praze nejkrásnější! Hned tři víkendy v září

Romantika nejen při západu slunce, parádní gastronomie a trocha adrenalinu. Takové jsou tři nezbytné pilíře stále oblíbenější atrakce, pro kterou se již vžil název Večeře v oblacích, nebo také Dinner in the Sky. A protože k dokonalosti nezapomenutelného hodování až padesát metrů nad zemí je třeba nádherné kulisy, není divu, že právě v Praze je tato akce tak mimořádně úspěšná.

Termín pro tuto akci je 19. až 22. září a obědy zde stojí od 1740 korun, běžná večeře pak od 3120 korun, zatímco večeře při západu slunce vyjde na 3795 korun. Nové menu připravil jeden z nejtalentovanějších portugalských kuchařů Manuel Lino, který je nyní šéfkuchařem ambiciózní pražské restaurace Gallery 44.

3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém
Autor: TZ 3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém

Stejně jako v minulých letech bude Večeře v oblacích umístěna v Riegrových sadech na Vinohradech, odkud je překrásný výhled na historické centrum města. A jak Večeře či oběd v oblacích prakticky probíhá? Dvaadvacet hostů usedne kolem prostorného stolu na speciální pohodlná křesla, ke kterým je každý připásán bezpečnostními pásy. Poté je plošina vyzdvižena do vzduchu, kde šéfkuchař servíruje buď tříchodový oběd nebo o jeden chod bohatší večeři. K tomu se podává sklenka bublinek a posléze bílého či červeného vína.

3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém
Autor: TZ 3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém

Vinohradský Parlament prošel razantní změnou

Po jarní proměně bistra Sisters přišla další rozsáhlá rekonstrukce. V pondělí 9. září se hostům znovu otevřely dveře Vinohradského Parlamentu v Korunní ulici. Novinkou je zcela nový interiér ladící s charakterem Národního domu na Vinohradech, otevřená kuchyně, kde budou významnou roli hrát knedlíky a knedlíčky v nápaditých provedeních, a vyslyšení letitého přání hostů čepovat Plzeň.

3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém
Autor: TZ 3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém

Knedlíky s koprovkou, ale i s lososem nebo rakem

Každý den nabízejí ve Vinohradském Parlamentu čtyři knedlíkové variace, které se mění na týdenní bázi. Hosté si mohou vybrat také variantu „Knedlíků sněz, co můžeš“, kdy za cenu 239 korun dostanou 200 g pomalu vařené hovězí loupané plece v silné polévce se zeleninou a libečkem, omáčku dle výběru a neomezené množství knedlíků. Ty připravují z různých druhů mouk a rozdílné je i jejich zpracování, budou se vařit, smažit, plnit, připravovat na páře, atd. V nabídce se vedle klasiky objeví například žemlový knedlík s bylinkami, vařený rak, sušená zelenina, pyré z jarních hub a krémové račí omáčky nebo plněný bramborový knedlík.

3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém
Autor: TZ 3 tipy z gastra: dny plné chilli, večeře nad Prahou a Vinohradský Parlament v novém

Nový design

Nově je dominantou restaurace bílý strop s vysochanými zvířaty od Roberta Palúcha a výrazně barevný kubistický koberec v prvním patře. Kapacita Vinohradského Parlamentu po rekonstrukci je 330 míst, prostor je nyní vzdušnější a lépe využitý. Dál zůstává v provozu oblíbený dětský koutek.

Reklama