Suroviny
Postup přípravy
Čokoládu rozlámejte na dílky a spolu s máslem ji nechte rozpustit ve vodní lázni na mírném ohni
Můžete občas zamíchat, až bude směs naprosto hladká
Nechte vychladnout
Oddělte žloutky od bílků
K bílkům přidejte polévkovou lžíci cukru a vyšlehejte na tuhý sníh
Do čokoládové směsi přidejte žloutky a zbytek cukru a dobře zamíchejte
Přidejte 2 polévkové lžíce vyšlehaného sněhu a rychle zamíchejte do čokoládového krému
Nakonec velice opatrně zamíchejte do směsi zbytek sněhu z bílků
Čokoládovou směs opatrně přelijte do větší mísy a nechte zchladit v ledničce nejméně 4 hodiny
Kynuté borůvkové koláčepostup:1
Na drobenku si rozpustíme máslo a promícháme je s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem
2
Na těsto si mírně ohřejeme mléko, rozpustíme máslo, žloutky oddělíme od bílků
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme vlažné mléko, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky
Připravený kvásek necháme vykynout
3
Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citronovou kůru
Žloutky rozpustíme ve zbytku mléka a přilejeme k mouce
Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek
Promícháme a vypracujeme spíše řidší těsto, které necháme 20 minut odpočinout
4
Poté je vypracujeme do požadovaného tvaru menších koláčů, posypeme borůvkami a drobenkou
Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut při teplotě 150 °C