Suroviny
- mák 300 g
- vejce 6 kus
- cukr 250 g
- citron 1 kus
- dětská krupička 6 lžíce
- tvaroh 250 g
- vanilkový cukr 1 kus
- cukr 50 g
- máslo 50 g
- máslo
- strouhanka
Postup přípravy
Zapékací nádobu vymažeme a vysypeme
V míse vyšleháme 4 žloutky s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou z poloviny citronu do pěny
V jiné nádobě vyšleháme tvaroh, 2 žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z druhé poloviny citronu, cukr krupici a máslo
Sníh ze dvou bílků vmícháme se dvěma lžícemi krupičky do tvarohové směsi a zbylý sníh zlehka spojíme se žloutky, mákem a zbylou krupičkou
Na dno zapékací nádoby rozetřeme trochu tvarohové směsi, na ni rovnoměrně naneseme třetinu makové hmoty, pak opět tvaroh
Vrstvení zakončíme mákem
Zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a zvolna pečeme 40 až 45 minut
Vyjmeme z trouby, necháme asi 10 až 15 minut odležet a ještě teplý nákyp podáváme s vanilkovou zmrzlinou
Dezert
Makový nákyp s tvarohem a zmrzlinou
Ingredience:
- 300 g mletého máku
- 6 velkých vajec – zvlášť žloutky a bílky
- 250 g cukru moučka
- 1 citron – kůra a šťáva
- 6 lžic dětské krupičky
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru krupice
- 50 g rozpuštěného másla
- máslo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy