Variace hummusů podle Josefa Maršálka
Variace hummusů podle Josefa Maršálka
Hledáte zajímavou večírkovou pochoutku, která je výborná a přitom vcelku zdravá? Vsaďte na cizrnový hummus. Kuchař Josef Maršálek se s námi podělil o 3 recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Třeba už na silvestra!
Základem klasického hummusu je sezamová pasta tahini. Zkuste ji protentokrát připravit nejen ze sezamových semínek, ale i z dalších ořechů. Tahini můžete využít i k přípravě salátových zálivek, stačí naředit trochou studené vody, citronovou šťávou a olivovým olejem.
Ořechové tahini
• 200 g sezamu
• 200 g kokosu
• 200 g kešu
• 75 g slunečnicového či sezamového oleje
Směs ořechů vložte do mírně vyhřáté trouby a při 150 °C lehce opečte. Vytáhněte a nechte vychladnout. Vložte do silného barového mixéru a spolu s olejem rozmixujte do hladké polotekuté pasty. Uchovávejte v chladničce.
Variace hummusů podle Josefa Maršálka
Variace hummusů podle Josefa Maršálka
Cizrnový hummus
• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny
• 1–2 stroužky česneku
• 50 g tahini
• 50 g olivového oleje
• 30 g citronové šťávy
• ½ lžičky římského kmínu
Špenátový hummus
• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny
• 2 hrsti čerstvého špenátu
• 1–2 stroužky česneku
• 50 g tahini
• 50 g smetanového jogurtu
• 30 g citronové šťávy
• ½ lžičky soli
Čočkový hummus s kari kořením
• 100 g přes noc namočené a doměkka uvařené cizrny
• 1 lžička kari koření
• ½ lžičky kurkumy
• 1–2 stroužky česneku
• 50 g tahini
• 50 g sezamového oleje
• 30 g citronové šťávy
• ½ lžičky soli
Postup přípravy:
Budete potřebovat barový blender nebo silný tyčový mixér. Všechny ingredience umixujte do polotekuté hmoty. Pokud se vám zdá že je hummus příliš hustý, opatrně nařeďte vodou, která zbyla z vaření cizrny. V opačném případě zahustěte lžící tahini. Do podávání uchovávejte v chladničce.
O tento báječný recept se s námi podělil Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr, který v současné době působí v CakeShop Prague v Celetné 11, www.cakeshopprague.cz.