Není omáčka jako omáčka! Mezi "sójovkami" jsou zcela zásadní rozdíly a my vám přinášíme základní rozdělení, podle kterého si příště v obchodě určitě vyberete správně.
Víte, že je velký rozdíl mezi sójovými omáčkami?
Japonská přírodně fermentovaná sójová omáčka (tzv. „shoyu“)
• Chuť, vůně a barva jsou výsledkem výhradně přírodního procesu fermentace pomocí cenných mikroorganismů, který trvá několik měsíců a během něhož vzniká komplexní a vyvážená chuť.
• Neobsahuje žádná aditiva, barviva, aromata ani konzervanty.
• Vyniká harmonickou kombinací pěti základních chutí sladké, kyselé, slané, hořké a umami (lahodnost), která podporuje původní chutě potravin, aniž by je nějak rušila. Je skvělým univerzálním ochucovadlem a vynikající alternativou k soli.
Čínská fermentovaná sójová omáčka
• Fermentace trvá pouze několik týdnů, a proto se pro dosažení komplexnější chuti, vůně a barvy obvykle přidávají přísady, jako jsou karamel, látky zvýrazňující chuť, kyseliny, konzervanty nebo barviva.
• Má intenzivní slanou chuť a silnou vůni, která výrazně ovlivní připravovaný pokrm.
Nefermentovaná (chemická) sójová omáčka
• Vyrábí se chemickou cestou, která trvá jen několik dnů, jelikož sójová bílkovina není štěpena přírodními mikroorganismy, ale vařením v kyselině chlorovodíkové.
• Má obvykle chemické aroma, přičemž chuť a vůni získává díky množství přidaných aditiv a zvýrazňovačů chuti.
• Výrazně ovlivňuje a mění chuť surovin.
KOMERČNÍ SDĚLENÍ