Výběr gastroakcí se nám pomalu zužuje, ale i tento víkend se najdou takové, které vás potěší skvělým jídlem a pitím různého druhu. Nebudou chybět teplé polévky na zahřátí nebo kvalitní francouzská vína!
Tipy na gastroakce: polévky, francouzská vína a hodování v Litoměřicích
Polívkování a guláše
Oblíbený festival Polívkování je pro podzimní sychravé dny rozšířen i o sekci omáček a gulášů. Zahřejí vás nejen polévky tuzemské jako je bramboračka, kulajda, knedlíčková či dršťková, ale hlavně polévky z celého světa – boršč, laksa, bouillabaisse, pho, cocido, menudo, halászlé nebo třeba miso. Komu bude polévka málo, bude moci ochutnat guláše pálivé, hovězí, vepřové, maďarské, slovenské či irské stew. A komu jsou i guláše málo, tak se může pustit do omáček, kde na něj čekají klasiky, jako je svíčková, znojemská, hovězí, koprová, houbová, brusinková anebo okurková. Zajídat se bude křupavými rohlíčky a kmínovými houstičkami, samozřejmostí je knedlík k omáčce. To vše a mnoho dalšího v sobotu 21. října!
smíchovská náplavka; Hořejší nábřeží, Praha
Festival francouzských vín Pavillon francais
Máte rádi víno? Nenechte si ujít festival francouzských vín Pavillon francais v pražském Pavilonu Grébovka v sobotu 21. října pořádaný vinotékou Chez Greg. Kromě skvělého vína, ochutnáte i francouzské delikatesy. Budete mít jedinečnou šanci dozvědět se spoustu zajímavostí přímo od vinařů. Festivalu se zúčastní i vinaři z věhlasné bordeaux apelace Margaux. Vstup na festival je zdarma. Na místě bude možnost degustace, zakoupení vína po skleničce či lahvích. Degustační náramek stojí 400 Kč. Návštěvníci registrovaní ve věrnostním programu Rooster club budou mít možnost tento náramek zakoupit za zvýhodněnou cenu 200 Kč.
Kavárna Pavilon Grébovka; Havlíčkovy sady, Praha
Gastro Food Fest v Litoměřicích
Na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích proběhne 21. a 22. října již pátý ročník festivalu určeného pro všechny milovníky dobrého jídla a pití – Gastro Food Fest. Jde o jediný festival svého druhu na severu Čech, který nabídne návštěvníkům kulinářské umění předních restaurací nejen z Ústeckého kraje, cooking show uznávaných kuchařských mistrů celé České republiky, degustace vín z Čech, Moravy i ze zahraničí, prezentace minipivovarů a ochutnávky jejich speciálních edic piva. Pokrmy podmanivých vůní, luxusních vzhledů, honosných názvů, ale zejména delikátních chutí přichystají v rámci kuchařských show několikachodová menu přední šéfkuchaři, v popředí s Markem Raditschem, Markétou Hrubešovou, Radkem Šubrtem, Lukášem Uherem, Janem Heřmánkem a řadou dalších.
Zahrada Čech; Litoměřice
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima