Suroviny
- cherry rajčata 400 g
- ciabatta 2 ks
- citronová kůra 1/2 lžičky
- prosciutto (překrojené napůl) 8 plátků
- šalotka (nakrájená najemno) 1/2 ks
- pažitka (nasekaná najemno) 1 lžíce
- italské bylinky (sušené) 1/2 lžičky
- dijonská hořčice (např. Maille) 1 lžíce
- med 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- olivový olej
- bazalka
- burrata
- černý pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Cherry rajčátka nakrájejte napůl a dejte do cedníku nad mísou. Osolte a nechte 30 minut odstát, aby šťáva z rajčat vytekla do mísy.
- Ciabatty nakrájejte a poté natrhejte na 2cm kousky. Dejte na pekáč, pokapejte olivovým olejem a posypte citronovou kůrou. Přidejte prosciutto a pečte takto dohromady 12–14 minut na 180 °C.
- Mezitím si připravte zálivku z olivového oleje (cca 2 lžíce), dijonské hořčice, lžičky medu, lžíce citronové šťávy, najemno nakrájené šalotky, pažitky a italských bylinek. Zálivku zlehka osolte a opepřete.
- Smíchejte rajčata, ciabattu, zálivku a navrch směsi poklaďte lístky bazalky. Navrch přidejte křupavé prosciutto a rovnoměrně rozprostřete burratu.
Kdo miluje rajčata, určitě by měl vyzkoušet tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Rajčatový salát s červenou cibulí
Nebo tu máme další rajčatové dobroty: