Nevypadá vůbec hezky a roste na kukuřici jako parazit. Huitlacoche je mexická pochoutka, kterou si dopřejete v klasické restauraci, v pouličním stánku, ale i v michelinském luxusním podniku. Sezona sklizně je u tohoto exotického pokrmu krátká, místní ji považují za cenný nález a znamená radostnou událost pro všechny pěstitele kukuřice v celé zemi.
Kukuřice s parazity je vrchol mexické gastronomie. Indiáni považovali huitlacoche za symbol života
Huitlacoche pochází z nahuatlu, jazyka Aztéků, kterým se stále mluví ve středním Mexiku. Když aztéčtí farmáři objevili na své úrodě modročerné houby, o svou úrodu se ani trošku nebáli, ba naopak – radovali se – vyrostla jim totiž oblíbená náplň do quesadilly.
Mexický lanýž či aztécký kaviár
Šedivá patogenní houba se živí kukuřicí dříve, než se jí plně rozvinou klasy. Říká se jí huitlacoche a vysloužila si přezdívku mexický lanýž či aztécký kaviár. Obvykle roste v období dešťů a má za následek baňaté, modročerné výrůstky. Nevypadají vůbec hezky, ale mexičané je milují.
Kukuřice s parazity je vrchol mexické gastronomie 2 Zdroj: iStock
Po staletí huitlacoche sloužila jako základní potrava pro domorodé obyvatele jihozápadu. Indiánské kmeny Hopi a Zuni ji zpracovávaly od pradávna. Kmen Zuni tuto houbu dokonce považoval za symbol koloběhu života a choval k ní hlubokou úctu. Houba se používá v obřadních, kulinářských a léčebných odvětvích.
Nabízí více bílkovin než běžná kukuřice a je zdrojem lysinu, esenciální aminokyseliny, která je důležitým stavebním prvkem pro všechny bílkoviny obsažené v našem těle.
Chuť huitlacoche
Huitlacoche má intenzivní zemitou chuť. Lze z ní cítit ořechovou či houbovou chuť. Někdo dokonce říká, že chutná po vanilce a javorovém sirupu. Textura je měkká a žvýkavá.
Kukuřice s parazity je vrchol mexické gastronomie 3 Zdroj: iStock
Dá se jíst za syrova
Huitlacoche můžete jíst i syrovou. Často se restuje na ohni, přidává se k sýru nebo chorizu. Je součástí španělských tacos, tamales a také omelet. Huitlacoche nemá dlouhou trvanlivost, proto se také konzervuje, mrazí a zavařuje.
Zdroj: finedininglovers.com; foto: iStock
redaktorka FTV Prima