Jezte brambory! Jsou prospěšnější víc, než si myslíte

Brambora, naše národní zemědělská plodina, je neuvěřitelně univerzální a je nedílnou součástí českého jídelníčku. Konzumace brambor je zdraví prospěšná, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům. Těch obsahuje tolik, že předčí i banány, zelí či ořechy. Podle doby sklizně můžete v České republice koupit domácí konzumní brambory rané a pozdní!

Rané brambory nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Sklízejí se totiž před dosažením plné zralosti a na našem trhu jsou obvykle od začátku června do poloviny července. Mají úžasnou chuť a vůni. Obsahují ale méně sušiny, takže se příliš nehodí na přípravu kaší a bramborového těsta. Není dobré je ani dlouho skladovat – užijte si je čerstvé. Pro skladování jsou vhodné pozdní konzumní brambory, které vydrží nejdéle v temné, chladné místnosti s teplotou okolo 2 až 5 °C.

Kromě klasiky – másla, mléka a pažitky můžete v kuchyni k uvařené bramboře podávat třeba i rozmíchaný tvaroh s nasekanou bazalkou. Výbornou kombinací je i vařený chřest s holandskou omáčkou, kombinace, která je vyhledávanou delikatesou. Máte-li kvalitní ingredience, úspěch je zaručen.

Češi jsou národem bramborářů

A, AB (BA)

Charakterizuje odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužinou, nerozvařivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou, tj. odrůdy vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

B, BC

Patří sem odrůdy se středně pevnou až kyprou dužinou, slabě až středně moučnaté, vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

C (CB)

Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužinou, vhodné pro přípravu těst a kaší.

Kolik brambor sníte?

Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Ale pozor! Není brambora, jako brambora. Podle odrůd a vlastností po sklizni se pak brambory dělí dál na varné typy A (salátové), B (přílohové), C (pro přípravu kaší a těst). Nikde jinde na světě se s označením a dělením brambor do skupin nesetkáte. I přesto, že existují pouze tři varné skupiny, lidé si je často pletou. Varný typ se určuje podle obsahu vody, škrobu a vlastností po uvaření.

TIP: Pokud chcete, aby si brambory po uvaření udržely svůj tvar (třeba do salátu), začněte vždy s bramborami ve studené vodě, kterou postupně přivedete k varu. Struktura brambor se totiž při teplotách okolo 60 °C zpevňuje. Pro přípravu kaší je pak lepší vložit brambory do již vroucí vody.

Věděli jste, že:

1. Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek.

2. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku.

3. Jedna porce vařených brambor (180 g) obsahuje kolem 10 mg vitamínu C, což je jedna osmina denní dávky. Rané brambory obsahují přibližně dvojnásobné množství. Vitamin C je sice citlivý na vysokou teplotu a při vaření se do určité míry rozkládá, přesto ho zůstane dost v původním stavu na to, aby vařené brambory byly považovány za jeho důležitý zdroj.

4. Brambory mají i díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin).

5. Pokud brambory uvaříte ve slupce, docílíte tím výraznější chuti a zvýšíte tím i obsah vlákniny, která podporuje zdravé trávicí funkce.

6. Je nezbytné se vyvarovat konzumace zeleně zbarvené slupky. Zelené skvrny obsahují zvýšenou hladinu škodlivých látek (glykoalkaloidů).

7. Nejvýživnější je brambora uvařená ve slupce. K určitým ztrátám rovněž dochází při skladování, z tohoto hlediska je vhodné skladovat brambory na suchém, temném a chladném místě. Při skladování se mohou na hlízách tvořit zelené skvrny nebo začnou rašit. Takové brambory se musí pečlivě oloupat a klíčky odstranit.

8. Brambory neobsahují lepek, a proto jsou vhodné pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty