Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Gastronomický slovník pojmů, které by měl každý gurmán znát, pokud si nechce udělat ostudu v restauraci

Gastronomický slovník pojmů, které by měl každý gurmán znát, pokud si nechce udělat ostudu v restauraci

Gastronomický slovník pojmů, které by měl každý gurmán znát, pokud si nechce udělat ostudu v restauraci Zdroj: iStock

  • Zavřít
Gastronomický slovník pojmů, které by měl každý gurmán znát, pokud si nechce udělat ostudu v restauraci

Gastronomický slovník pojmů, které by měl každý gurmán znát, pokud si nechce udělat ostudu v restauraci Zdroj: iStock

Pokud čas od času zajdete do dobré restaurace, může se vám hodit znát ustálené gastronomické pojmy, které označují různé techniky přípravy nebo jednotlivé složky jídel. Až vám číšník bude popisovat položky na menu, nebudete se cítit nepatřičně, protože zkrátka budete vědět, o čem to mluví.

Seznam.cz banner

Mnoho ustálených gastronomických pojmů pochází z francouzštiny, což není náhoda. Francouzská kuchyně je považována za kolébku vysoké gastronomie a techniky, které zde tvoří základy, se používají v mnoha dalších světových kuchyních. Některé pojmy mají své protějšky v českém jazyce, ale přesto se můžete setkat s těmi původními, možná i proto, že to zní elegantně a na úrovni.

Amuse bouche – zábavný způsob, jak pobavíte svá ústa před jídlem
Novinky

Amuse bouche – zábavný způsob, jak pobavíte svá ústa před jídlem

15 gastronomických pojmů, které musíte znát

  • Amuse-bouche

Předkrm ve formě jednohubky. Ve francouzštině znamená ,amuse‘ pobavit a ,bouche' pusu – je to tedy maličkost, která má za úkol pobavit vaše ústa, než přijde skutečné menu. Většinou je to pozornost od šéfkuchaře, kterou na menu nenajdete a nemůžete si ji vybrat.

  • Blanšírovaný

Spařený horkou vodou nebo krátce ponechaný v horké vodě a poté prudce zchlazený. Používá se např. při přípravě jemné zeleniny (špenát, chřest, hrášek...). Díky této technice si zelenina zachová křehkost a sytou barvu.

Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Tajemství dokonalé zeleniny: Jak správně blanšírovat

  • Consommé

Extrasilný čirý vývar, připravený z hovězích kostí a zeleniny. Jeho příprava trvá až 8 hodin.

  • Crudités

Na tenké plátky, tyčinky nebo hranolky nakrájená zelenina, doplněná klasickou salátovou zálivkou vinaigrette nebo jiným dipem k namáčení. Zelenina je většinou syrová, ale může být i blanšírovaná (např. zelené fazolky nebo chřest).

  • Demi-glace

Velmi hustý vývar, výrazně zredukovaný, nejlépe telecí, který se používá převážně jako základ omáček.

Recept na omáčku demi glace z řeznictví Naše maso
Recepty

Recept na omáčku demi glace z řeznictví Naše maso

48
  • Flambovaný

Politý alkoholem a následně zapálený. Tato úprava, používaná často u palačinek a dalších sladkých pokrmů a ovoce, vylepšuje chuť pokrmu, protože spálí přebytečný tuk, zkaramelizuje cukr a dodá zvláštní aromatičnost.

  • Glazírovaný

Dušený v malém množství šťávy, dokud se na povrchu nevytvoří tenká lesklá vrstvička – glazura.

  • Gratinovaný

Zapečený tak, aby na povrchu jídla vznikla křupavá krustička. Jejímu vzniku se často napomáhá vrstvou sýra nebo strouhanky.

Gratinované brambory se smetanou
Recepty

Gratinované brambory se smetanou

447
  • Jus

Šťáva (nejčastěji z masa) – základem je přirozená vlastní šťáva suroviny, často dochucená dalšími přísadami, např. vínem.

  • Konfitovaný

Pečený dlouho při nízké teplotě (např. 80 °C), a to nejlépe ve vlastním tuku nebo třeba ve vepřovém sádle. Používá se nejen pro přípravu masa, ale i zeleniny, např. cherry rajčata nebo stroužky česneku v rostlinném oleji.

Konfitovaná kachní stehna
Recepty

Konfitovaná kachní stehna

16
  • Mousse

Pokrm s hebkou pěnovou texturou. Nejznámější je čokoládová pěna, sladké jsou i pěny ovocné, například banánová nebo malinová.

  • Pošírovaný

Upravovaný v horké vodě těsně pod bodem varu. Původně se používal hlavně pro ztracená vejce, ale vhodný je také pro úpravu mořských plodů, ryb a drůbeže, někdy se používá i pro přípravu ovoce. Kromě vody lze k pošírování použít i vývar, víno nebo mléko.

Pusinky s pošírovanou hruškou
Recepty

Pusinky s pošírovanou hruškou

26
  • Redukce

Snížení obsahu tekutiny pomalým a mírným odvařováním nebo odpařováním pod bodem varu. Používá se např. u omáček a vývarů, které díky redukování získají intenzivnější chuť.

  • Sous-vide

Způsob pošírování, které probíhá ve vakuovém plastovém obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou. Díky tomu zůstane v surovině veškerá šťáva a chuť.

  • Velouté

Bílá krémová omáčka, připravená ze světlé máslové jíšky, která se následně ředí vývarem a zjemňuje žloutky a smetanou.

Zdroj: www.receptyonline.cz, foto: iStock

Konec gnoči v Čechách aneb Jak si objednat v restauraci, aby vás Ital pochválil?
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Konec gnoči v Čechách aneb Jak si objednat v restauraci, aby vás Ital pochválil?

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zelenina restaurace slovník technika omáčka vývar příprava pokrmu gastronomické pojmy

Návrhy pro vás

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Sladké

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween Sladké

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku Maso

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu Maso

Zapečené vepřové přírodní řízky se sýrem – jednoduchá a šťavnatá lahůdka k obědu

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní Sladké

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní


Přečtěte si také

Sladké
Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Prostřeno!
Prostřeno: Fofrccino sypané bílou čokoládou

Prostřeno: Fofrccino sypané bílou čokoládou

Prostřeno!
Prostřeno: Parmazánové rizoto s panenkou

Prostřeno: Parmazánové rizoto s panenkou

Prostřeno!
Prostřeno: Hráškový krém se slaninovými chipsy, domácími krutony a mátou

Prostřeno: Hráškový krém se slaninovými chipsy, domácími krutony a mátou

Prostřeno!
Prostřeno: Guacamole s opečenou tortillou

Prostřeno: Guacamole s opečenou tortillou

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Recepty
Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o luxusní čistící produkty Real Gold (27. - 30. 10. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o luxusní čistící produkty Real Gold (27. - 30. 10. 2025)

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween Sladké

Krvavé poháry s kaki a tvarohem – sladká odměna na Halloween

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní Sladké

Zamotaná jablková babka – vláčný kynutý moučník s voňavou jablečnou náplní

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku Maso

Pomalu pečená krkovice se zelím a jablky – šťavnaté maso v podzimním kabátku

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů Polévky

Hovězí vývar z oháňky s parmezánovými knedlíčky – hřejivá miska polévky do chladných dnů

Předkrmy a chuťovky
Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vegetariánské
Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Na Jamajku se žene něco těžko představitelného, trnou experti. Hurikán Melissa stále zesiluje Exprimář Bohnic o vycházkách vraha: Cílem je dostat pacienta na svobodu. Druhý útěk byl vzácný Na energiích se dají ušetřit i desítky tisíc korun. Víte, jak na to?

prima-zeny

Kotek bojuje s živly. Voda neteče z kohoutku, ale střechou. Realita je krutá, říká Mia po vyřazení Marka vydírá Danielu: Věřím jí na sto procent, tvrdí zrádkyně Mia odstřelila Marka, jeho snaha otočit karty byla marná. Zrádkyně má věrné omotané

prima-zoom

„Posledního Žida z Vinnycji“ zabil učitel Ukrajinský dron zničil ruskou superzbraň za miliardu. Záběry ukazují přesnou práci operátora Záhadné záblesky světla na Měsíci fascinují badatele už stovky let. Někdy trvají pár vteřin, jindy několik hodin

prima-fresh

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

prima-cool

Rocky měl zemřít na ALS Největší akční nářez roku? Trailer drsné rubačky s 292 samuraji je naprosto vypiplaný Děsivý návrat klauna Pennywise: Čeští diváci jsou spokojení, trailer ukazuje další epizody

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Šimonská chladna přinášejí sychravo. Co napoví počasí 28. října o Vánocích? Domácí likéry z šípků, jeřabin a trnek: Lahodné nápoje s léčivými účinky Oslavte Dušičky jako v Mexiku. Den mrtvých na první pohled překvapí svým veselím

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.